Sex på dugnad


Mine første to blogger handlet om sex, nå synes jeg det er på tide å ta opp hansken igjen. «Mange voksne later som om sex ikke finnes», sa en elev en gang, det har han dessverre rett i. Sex er viktig og det opptar oss. Tidligere har jeg skrevet om den gode sexen, denne gangen vil jeg si noe om noe som de aller fleste vet hva er, og hva det innebærer men aldri setter ord på. Det er noe som foregår i det stille i de mange tusen hjem og må for all del ikke undervurderes.

Det er viktig å snakke godt om noe av det viktigste i livet.

Det er viktig å snakke godt om noe av det viktigste i livet.

Dugnad er noe av det flotteste vi har i Norge. I disse dager forbereder både Kåsen IL og Bryne FK seg til store dugnader i Kongeparken. Flere hundre jærbuer har satt av en helg i mai for å gå dugnad. Mange av dem hadde helt sikkert hatt lyst til å gjøre noe annet denne helgen. Ukene er travle og når helga kommer har man ulike behov. Det er helt sikkert ikke alle som gleder seg til dugnaden. De kjenner på en viss motvilje, det er helt forståelig. Det vakre er at disse vanlige foreldrene gjør det på tross av. De er villige til å legge bort seg selv for noe større. Fellesskapet og fellesskapets interesser settes foran individet og den enkeltes behov, på norsk kaller vi det dugnadsånd. Denne ånden er en fellesskapets ånd, en ånd som søker noe utenfor en selv.

dugnad_bfk

Det er få av oss som angrer i etterkant av en dugnad. Dugnader blir ofte mye «gjildare» enn det man hadde sett for seg. Arbeid binder folk sammen om det så er å rydde søppel i Kongeparken. Den tredje sektor er den flotteste sektoren vi har i Norge nettopp fordi den bygger på frivillighet og har ideelle formål. Uten dugnad har vi bare to sektorer igjen, Norge blir et mye fattigere land.

Heldigvis er ikke Jokke særlig representativ for den jevne jærbu.

Heldigvis er ikke Jokke særlig representativ for den jevne jærbu.

Denne helga har vi hatt dåp. Det er mye arbeid å stelle istand til dåp. Jeg og kona mi har ulike innfallsvinkler. Jeg vil gjøre alt veldig enkelt, mens kona ikke vil gjøre ting så enkelt. I forkant av denne dåpen har kona gjort meg oppmerksom på en hel haug med utfordringer jeg aldri hadde tenkt på. Vi har ikke nok bord og stoler, vi mangler suppeskåler og stettglass for å ikke snakke om hvite duker. Ingen av guttene har dresser. Det var visst også på tide at jeg byttet ut Sandnes Ulf dressen fra 2008 i en mer tidsriktig.

Hva er galt med denne klassikeren fra 2008?

Hva er galt med denne klassikeren fra 2008?

I forkant av denne dåpsfesten har jeg vært på Eikhi og kjøpt dress, jeg har lånt hagebenk av naboen og hentet sjokoladekake på Bryne. Jeg har hentet bord på skolen som jeg fortvilet har forsøkt å få plass til i bilen. Alle disse tingene har jeg forsøkt å utføre med et glimt i øyet. Det er langt i fra alt jeg har sett poenget med. Ingenting har vært noe jeg ser på som lystbetont, snarere tvert imot. Hovedårsaken til at jeg har troppet opp på Eikhi og løftet på bord og hagebenker er min kone. Jeg vet at dette er viktig for min kone, derfor legger jeg meg «i selen» som vi sier. Jeg tar en dugnad.

«Happy wife, happy life» sier min australske venn, det er godt sagt. Jeg tror de fleste ekteskap er avhengig av en viss mengde dugnadsånd. Vi gjør noe vi strengt tatt ikke aller helst har lyst til fordi det gagner familien. Vi setter på en måte oss selv litt på vent til fordel for noe større.

Det er ikke så farlig om man mangler noe når man har gode naboer. På Tu har finnes det både ekstra duker og ekstra stoler.

Det er ikke så farlig om man mangler noe når man har gode naboer. På Tu finnes det både ekstra duker og ekstra stoler.

I et parforhold der begge har omtanke og omsorg for hverandre lever dugnadsånden. Vi menn melder oss på swingkurs, vi rusler åndsfraværende i digre kjøpesenter, vi  tropper opp i familieselskap etter familieselskap, vi går på teater og ser på romantiske komedier. Mange av disse aktivitetene krever en viss mengde dugnadsånd. Vi ler litt av Hugh Grant for stemningens skyld. Vi tar oss sammen i familieselskapet selv om Liverpool spiller hjemme mot Blackburn i FA – cupen akkurat da. Vi gjør vårt ytterste for å ikke sovne på teateret. Vi gjør det for kona og barna våre.

Notting_hill

Kjærligheten er i sitt innerste vesen uselvisk, den setter den andre høyere enn seg selv. Paulus snakker om en gjensidig underordning, en kappestrid om å hedre og tjene hverandre. «Elsk konene deres som Kristus elsker kirken», ikke verst fra en ungkar. I et parforhold der kjærligheten regjerer er dugnadsånden gjensidig. På samme måte som mannen tar noen dugnader tar også kona noen dugnader. Man gjør det ikke av plikt eller press, men fordi man ønsker å glede den andre.

I min første blogg redegjorde jeg for menn og kvinners vidt forskjellige seksuelle tenningsmønster. Denne forskjellen kan det være veldig greit å være klar over. En annen langt mer omdiskutert forskjell handler om hyppighet. I de fleste forhold ønsker mannen å ha sex oftere enn kvinnen, i noen livsfaser langt oftere. Dette har sine fysiologiske og praktiske forklaringer.

statistikk

Slaget på Stiklestad var startskuddet for monogamiet i Norge. I tusen år har det vært den dominerende samlivsformen her til lands. Idag er det slik at norske kvinner bestemmer over sin egen kropp og det skal vi være glade for. Det er ikke lenger slik at kvinner er til for å tilfredsstille mannens behov. Kvinner er frie og har samme verdi og rettigheter som menn.

Monogami

I løpet av et mitt relativt korte ekteskap har jeg blitt bedre på å forstå når kvelden ikke er kvelden. Har man omsorg og kjærlighet for sin kone håndterer man dette uten bebreidelser. Det passer ikke alltid, og det skal man ikke ha dårlig samvittighet eller skyldfølelse for. Dette innlegget handler ikke om å underkaste seg, om å utføre sin plikt eller noe i den duren. Dette er ikke et angrep på kvinnefrigjøringen, men en hyllest av kvinnelig overbærenhet.

I noen perioder når småbarnslivet er på sitt travleste har man mer enn nok med å holde hodet over vannet. Restaurantbesøk, kino og gode samtaler blir som luftspeilinger i ørkenen. De ti rådene jeg hostet opp i min første blogg blir bare latterlig urealistiske og naive. Hvordan skal jeg kunne kjøpe blomster når jeg stadig har fire unger hengende i buksebeina? Hvordan skal man si noe oppmuntrende til kona når det ikke er ørens lyd å få fordi flaska med morsmelkerstatning er tom?

I en annen galakse.....

I en annen galakse…..

Det er i disse fasene det er vanskeligst å få øye på den andre. Det er under disse omstendigheter kvinner gjør sin viktigste dugnadsinnsats. De er slitne, de er trette, de er såre både her og der. Kullet som skal til for å tenne på alle sylindre er rett og slett ikke der. Det er som dugnaden i kongeparken, man må mobilisere litt. Man må gå den ekstra mila.

kompromiss

I ekteskapet går vi noen ganger en ekstra mil for å møte den andre der han er.

Den kloke kone vet når det er på tide å møte sin mann på halvveien. Hun ser den gryende utålmodigheten. Hun ser svetten som pipler frem i pannen mens han fyller ut et av skjemaene som barnehagen skal ha svar på. Hun vet når det har gått lenge nok, det er på tide å møtes på midten. Hun vet hvor mye det betyr og kjenner til gevinstene. Knutene løser seg opp, stresset avtar, de stive musklene myknes opp. Det stivbeinte kroppsspråket erstattes med smil, blunk og en lett og ledig holdning. Ungene merker det de også. Som mannen humrer av Hugh Grant og tar seg sammen selv om det fortsatt er null – null, slik kamuflerer kvinnen dugnaden så godt hun kan. De to skal være ett kjød står det, men det koster litt noen ganger, men hun vet at det er verdt det. Det er sex på dugnad, det er sex sprunget ut av den gyldne regel. Noen ganger blir det «gjildere» enn man hadde sett for seg, akkurat som dugnaden i Kongeparken kommer til å bli. Det ble visst tenning på noen sylindre allikevel.

lykkelig_mann

Selv om kamuflasjen er sånn noenlunde grønn blir den noen ganger avlsørt. Det er ikke så farlig. Det er hjertet som teller. Dugnad i kongeparken og på soveværelse, det er strålende saker! Det er noe av det vakreste vi har nettopp fordi det er større enn oss selv. Det er ikke til å stikke under en stol at dugnadsex ikke kan konkurrere med den andre sexen som du vet, men jeg sier det inni meg noen ganger: Dugnadsex er mye bedre enn ingen sex!

 

Forrige innlegg
Neste innlegg
Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: