Dager i raushetens historie


«Keffor går me egentlig på Saron, me gjer jo vekk alle pengane våras her», utbrøt sønnen min på en gudstjeneste for ikke så lenge siden. «Keffor gjer med t han, han ser jo ikkje fattige ud eigong» , spurte min eldste sønn noen søndager senere, da kollekten gikk til en misjonær fra England som så ut som folk flest. Mine sønners hjertesukk utløste latter og smil, men også ettertanke. Verden er avhengig av barmhjertighet og raushet men det er ikke alltid naturlig for oss. Ett av de første ordene min barn har lært er MIN!

kollekt

Sommeren 2013 skulle vi til Hardanger. Kvelden før avreise ringte kona, hun stod utenfor Kiwien og fikk ikke start på den ellers så pålitelige Corollaen. Morgenen etterpå kunne jeg konstatere to forhold, tenningslåsen hadde sagt takk for seg og det lå en bot i vinduet. En dårlig start på ferien.

Mens vi sjekket leiebilpriser, tikket det inn en melding på telefonen min. En nabofamilie fortalte at vi kunne låne deres bil på ferie. Jeg ble litt paff. På jæren har vi ikke en utbredt kultur for å ta imot hjelp. «Eg ska ikkje ha noge! Jo!». Jeg har sett jærbuer kaste penger etter hverandre, frykten for takknemlighetsgjelden er nærmest lammende. Etter et kort rådsmøte bestemte vi oss for å si ja takk. Vi reiste til Hardanger i en bil som var romsligere, sikrere, nyere og ikke minst langt mer komfortabel enn Corollaen vår fra 97. Jeg blir fortsatt varm om hjertet når jeg tenker på det som skjedde denne sommerdagen, rausheten naboene våre viste oss berørte oss og utgjorde en forskjell for oss. I dette tilfellet møtte vi en raushet som forbløffet oss, den lå utenfor sosiale avtaler og konvensjoner. Den radikale rausheten er annerledes enn den avtalte og forventede. Hendelsen har inspirert oss.

Det kunne til tider være trangt i Corollaen

Det kunne til tider være trangt i Corollaen

Hjemme hadde vi et skap hvor pengene som skulle til misjonen ble oppbevart. Vi var fem unger, to voksne og en politilønn. Vi led ingen nød men hadde begrenset med midler, likefullt ble beløp som var betydelige for oss lagt til side. Jeg husker det irriterte meg. På Lyngdal cup bodde jeg og pappa i et fjelltelt mens alle de andre bodde i hytter, men penger til misjonen det skulle vi gi. Idag er dette noe av det jeg beundrer mine foreldre mest for. De viste med sine prioriteringer at det også finnes noe utenfor oss selv, de demonstrerte radikal raushet.

Fra skapet hjemme, gikk pengene til Norsk Luthersk misjonssamband og videre til misjonærer i Kenya, Ethiopia, Japan og mange andre land.

Fra skapet hjemme, gikk pengene til Norsk Luthersk misjonssamband og videre til misjonærer i Kenya, Ethiopia, Japan og mange andre land.

Jeg hadde foreldre som var rause med tid og omsorg. Jeg hadde en kamerat som gav meg nøkkel til huset sitt da han reiste på ferie slik at jeg hadde tilgang på skysports og engelsk fotball også da han var borte. Jeg har giftet meg inn i en raus svigerfamilie, jeg har som jeg har vært inne på særdeles rause naboer. Jeg har en raus kone. Hver gang jeg åpner lønnslippen min kan jeg konstatere at jeg har en raus arbeidsgiver. Jeg har rause kolleger. Hver mandag får jeg wienerbrød av pensjonistene på stadion. Jeg får være en del av en raus menighet. Da jeg hadde pappapermisjon i høst slo det meg at jeg lever i et land som praktiserer radikal raushet. I skrivende stund hjelper lillebror meg med å bygge terrasse. Kappsaga låner jeg av en annen raus nabo. Hele livet har jeg på en måte vært omsluttet av raushet. Jeg håper at all denne rausheten jeg er, og har vært utsatt for, former meg og kan prege meg som menneske.

En raus kar som hadde tilgang på Skysports noe mange gutter i nabolaget var takknemlige for.

En raus kar som hadde tilgang på Skysports, noe mange gutter i nabolaget var takknemlige for.

I fjor sommer fikk vi besøk av en familie fra Tsjekkia. Besøket gjorde sterkt inntrykk på oss. Da jeg lurte på om ikke de to guttene deres syntes det var kjedelig å sitte i bil den lange veien fra Ostrava til Norge forstod de ikke helt spørsmålet. Ungene var jo overlykkelige, de skulle jo på ferie! Da besøket var over var de to guttene fra Tsjekkia på gråten, de hadde jo aldri sett så mye lego før. Mens mine gutter knapt har tatt i legoen, lekte disse guttene med ærefrykt.

Legoen på lekerommet får som regel stå i fred på hylla si.

Legoen på lekerommet får som regel stå i fred på hylla si.

Når man hele tiden sammenligner seg med de en har rundt seg kan man fort glemme hvor priviligert man faktisk er. Har man mat på bordet hver dag, sko på beina og tak over hodet er man rik sammenlignet med den gjennomsnittlige verdensborger. Har man bil eller til og med sykkel er man veldig rik. De fleste av oss rogalendinger har en del mer. Det er få om noen som har bedre forutsetninger for å være rause. Det snakkes mye om investeringer idag, hvor er det største utbytte? Jeg tror det største utbytte finnes i andre mennesker. Det å investere penger og tid i andre mennesker er investeringer som gir rikelige avkastninger i mange ledd på begge parter. Jeg har aldri hørt noen angre på at de investerte penger i en ny brønn som gav rent vann til en hel landsby eller tok seg tid til å snakke med noen som trengte det.

rikest

Denne familien fra Tsjekkia hadde bygget på hjemmet sitt i seks år, men var langt fra ferdig av ulike årsaker. Vi og en annen familie på Bryne bestemte oss for å overraske dem. Det viste seg fort at mange ville være med å gi, på noen måneder samlet vi inn over 100 000 kroner. Da venner og slektninger til våre tsjekkiske venner hørte om pengegaven fra Norge, strømmet også de til for å hjelpe. Raushet avlet raushet. Våre tsjekkiske venner kunne feire jul i sitt eget hjem. Hjemme hos oss var vi enige om at vi hadde vært med på å gi verdens beste julepresang. Gleden over å kunne gi var større enn alt det som lå under treet noen dager senere.

Hus2

Fra prosjekt til hjem

Fra prosjekt til hjem

Jeg tror rause mennesker er lykkelige mennesker. Det å gi gjør noe med oss, vi gjør på mange måter det vi er ment til å gjøre. Å gi er kjærlighetens innerste vesen, og vi er skapt til å elske. Rause mennesker realiserer livets mening, det er den virkelige selvrealiseringen. Raushet skaper ringvirkninger. Opplever man raushet er ofte gjensvaret raushet. Det er befriende å være sammen med rause mennesker, de skaper en avslappet atmosfære. En av de største gledene i livet er givergleden, det vet alle som har vært i kontakt med denne. «Kvifor er folk uglade? Dei går og ventar seg glede frå andre. Dei skulle sjølv glede andre, så ville dei bli glade», sier Arne Garborg, jeg synes det er fryktelig godt sagt.

give2

Jeg tror raushet er noe av det viktigste og mest verdifulle vi kan gi videre til barna våre. Grådigheten er navet i det kapitalistiske systemet, alle skal ha mer. Vi vil ha mer ting, høyere lønn, flottere hus og dyrere ferie. «Whats in it for me?». I denne konteksten blir rausheten en livgivende motstrøm. Uten raushet får vi vanskeligheter med å puste, den er verdens surstoff. Vi må lære barna våre å dele, å gi, å inkludere, å tilgi. Den beste måten å lære våre barn dette på er å selv leve i rausheten. Ungene våre trenger å se, erfare og oppleve raushet. Jeg vil besvare all rausheten som har blitt meg til del med å være raus selv. Jeg vil være raus med pengene mine, med tiden min, med energien min, med hjemmet mitt. Jeg vil at smil og oppmuntringer skal sitte løst og at klemmer og klapp på skuldrer skal gis naturlig.

En film om givergleden og dens konsekvenser.

En film om givergleden og dens konsekvenser.

Den største rausheten jeg har vært utsatt for er det som skjedde på Golgata for snart 2000 år siden. Jesus tok på seg all min skyld, han gav sitt liv for at jeg skulle få leve. For meg er Jesus raushetens kilde. «Det du gjorde mot en av mine minste det gjorde du mot meg», sier mesteren. Det er et godt ord å ta med seg videre.

 

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: