Pappapermisjon = latmannsliv?


For drøye to uker siden startet jeg pappapermisjonen. Mye sies og har blitt sagt om pappapermisjonsordningen. Tusenvis av fedre vandrer rundt i Norge med barnevogn, de skifter bleier, lager grøt og babler med smårollinger. Selv mener jeg at permisjonsordningen burde være litt mer fleksibel, men dette er en annen diskusjon. Mitt hovedpoeng er at jeg er enig med de rød/grønne i en ting og det er at alle fedre skal ha pappaperm.

pappaperm

Bakgrunnen til dette er spørsmål jeg har fått iløpet av de siste ukene.»Skal du gå å svive frem til august?» «Skal du drive dank hele våren og sommeren?» onsdag fikk jeg spørsmålet: «Skal du ikke gjøre noenting frem til august?» Det siste spørsmålet fikk meg til å tenke litt.

Det har i den siste tiden vært en hard debatt rundt barnehager og kontantstøtte. Flere sentrale politikere har tidvis kommet med sterk kritikk mot de som velger å være hjemme med barna. Kritikken har stort sett kommet fra kvinner på venstresiden, Karita Bekkemellem, Inga Marthe Thorkildsen, Ingunn Yssen og de andre er overbevist om at det kun er lønnet arbeid som er verdiskapning. Disse er allikevel en relativt liten guppe sammenlignet med den store gruppen menn som ser på verdiskaping i hjemmet som annenrangs noe spørsmålene innledningsvis avslører. For meg ser det ut som om mange menn i hvertfall på Jæren tror at pappaperm er synonymt med å drive dank. Dette er for meg både avslørende og skremmende. Avslørende fordi det viser både kunnskapsmangel og erfaringsmangel på hvordan et hjem skapes og drives og hvordan man oppdrar barn. Skremmende fordi det virker som om det arbeidet som blir gjort i hjemmet ikke er verdifullt.

Karita har klare meninger og hva verdiskapning er

Karita har klare meninger og hva verdiskapning er

 

"Det er letter å styren en nasjon, enn å oppdra tre barn". Churchill var av den gamle skolen, men hadde respekt for det som ble gjort hjemme.

«Det er letter å styren en nasjon, enn å oppdra tre barn». Churchill var av den gamle skolen, men hadde respekt for det som ble gjort hjemme.

Illusjonen om at det å gå på jobb er langt viktigere enn det å være hjemme å bygge et trygt og godt hjem er en farlig illusjon som truer den viktigste byggesteinen i vårt samfunn. Å være hjemme i pappaperm er ikke å drive dank, det er ikke å gjøre noen ting, det er det stikke motsatte. Jeg er overbevist om at de aller fleste menn har godt av å være hjemme en stund.

Vaskekurv

Når en er hjemme oppdager man fort at det å holde hus og hjem og oppdra barn slett ikke er å gå å svive. Tidlige morgener, påkledning, bleieskift, frokost, sette inn i oppvaskmaskinen….. slik går dagene. Iløpet av permisjonen blir en klar over hva som kreves. Når kona skal ut i permisjon fra august til juni så vet jeg at dette ikke er ferie, det er verdiskaping av ytterste merke. Jeg vet hva som kreves fordi jeg har erfart, da er det også helt naturlig å annerkjenne å sette pris på den innsats som blir gjort hjemme.

Oppvaskmaskinen

Jeg har lært masse sålangt i permisjonstiden. For det første har jeg blitt mye bedre kjent med minstemann. Jeg kjennner bedre til rytmene og rutinene hans, jeg forstår kroppsspråket hans bedre og ikke minst så virker det jammen som om tassen har blitt bedre kompis med faren sin. Forskningen er enstemmig på at det som skjer iløpet av de to første leveårene i et barns liv er avgjørende for resten av utfallet. Det som mangler eller som blir ødelagt i denne perioden er vanskelig å gjenopprette. Ifølge forskerne spiller jeg som far en avgjørende rolle. Konsentrert oppmerksomhet, fysisk kontakt, øyekontakt, trøst og grenser, små barn har en en stor beholder av behov som må fylles, pappapermisjon gir meg gunstige rammer til nettopp det.

beholder

Ikke bare blir man bedre kjent med barnet/barna man blir også bedre kjent med seg selv. I permisjontiden har jeg flere ganger erfart at jeg har klare begrensninger. Jeg har blitt bedre kjent med mitt temperament og jeg tror permisjonene kan strekke meg litt når det gjelder tålmodighet. I permisjonen inntar vi en tjeners skikkelse, jeg er først og fremst der for andre, jeg blir nødt til å sette noen foran meg selv i en periode, det har vi jammen godt av. Utfordringene er mange, tiden er knapp. Bad skal vaskes, bleier skal skiftes. Sist og viktigst: Vi må tre ut av vår voksnes verden. I leken på gulvet må jeg si farvel til renter og regninger og tre inn i lekens verden. Jeg må forsøke å nærme meg ett menneske på et knapt år ikke på mine premisser men på hans. Dette er læring, dette er kommunikasjon!

lek4

vogn

Vogna ovenfor, er laget av Brio og har fått meg til å gå fra konseptene. Det kreves ikke mindre enn fem motoriske momenter få åf å lagt den sammen. Det blir å stille for høye krav til brukerne.

Så hva er poenget? Poenget er at det jeg gjør når jeg er hjemme i pappapermisjon er livsavgjørende og viktig. Jeg håper og tror at den generasjon som idag har pappapermisjon vil kunne forstå og dermed også annerkejnne den innsats som legges ned i hjemmet på en bedre måte enn forrige genereasjon. Det å være hjemme med barn og unge er ikke veikt eller femi det er å ta ansvar, det er å skape livsviktige verdier, det er å etablere gode relasjoner til sine barn. Jeg tror at pappapermisjon kan være en ypperlig vksine mot de holdninger som jeg beskrev innledningsvis. Jeg tror veldig få av oss vil ligge på dødsleiet å tenke på all den bortkastede tiden vi skuslet bort i pappaperm. Derimot tror jeg mang en far har angret seg i sin siste stund og lurt på hvorfor han ikke var mer tilstede for sine barn. Hurra for pappaperm og alle fedre som driver verdiskapning i hjemmet!

Sandtangen

Forrige innlegg
Legg igjen en kommentar

21 kommentarer

 1. ingvar13

   /  mai 27, 2013

  Veldig bra innlegg Jarle!
  Mange har inntrykk av at de rød/grønne vil ha alle fedre i pappaperm, men det de egentlig vil er å få mor tidlig ut i arbeid. Hos oss går Hanna hjemme med barna, og da får ikke jeg noe som helst pappaperm. Vi blir heller ikke sponset med en årslønn av staten når vi får barn.
  Mitt inntrykk er at barnas beste ikke er motivet, men brukes som et falskt argument for å få foreldre raskt ut i lønnet jobb igjen.

  Svar
  • Lene

    /  mai 29, 2013

   Dette er det veldig få som er klar over siden de fleste familier har begge foreldre i arbeid. Pappa betyr ingenting for regjeringen, kun penger. Og det er forsåvidt ok det, om de hadde vært ærlige om at det var grunnen til ordningen men når de står å skriker høyt om hvor viktig det er med pappa og at barn har det best i barnehage og ignorerer all forskning på våre små så blir det hyklersk.
   Heltidsmor for ei på 2 og en på 4mnd. Lene

   Svar
 2. Lilli

   /  mai 27, 2013

  Veldig bra skrevet! Hva mener du Jarle.. Det er jo samme om den ene eller andre er ute i jobb.. Når du er hjemme Og hun går på jobb så er det jo penger ut for staten uanz..

  Svar
 3. Astrid Haugland

   /  mai 27, 2013

  Du er et forbilde, Jarle!

  Svar
 4. Ida Kolstø

   /  mai 27, 2013

  Godt innlegg Jarle 🙂 Så bra du skriver.

  Svar
 5. Stig Ø

   /  mai 28, 2013

  Pappapermisjon=latmannsliv!

  Det kan godt være at pappapermisjon er verdiskapning og sunt både for far og barn, men latmannsliv er det uansett. Selv er jeg ferdig med mitt livs 8+10 uker pappapermisjon. Jeg fikk malt på huset, beiset terrasser, hatt ferie, laget mat, blitt kjent med datter og sønn osv. Alt dette i eget tempo og uten forventningspress. Rekker man.det ikke i dag kan man ta det i morgen.

  For meg er dette selve definisjonen på latmannsliv! Man blir iallefall mye mer utslitt etter en full dag på jobb i PRIVAT sektor.

  Svar
  • Hei Stig.

   Det kommer helt an på hvilket barn du har, hvor mange du har, og hvor stor alders forskjell det er på barna.

   Hilsen mor som fikk tre barn på to år og startet bedrift med min mann når de yngste var 2,5 år. Meg og min mann er enige om en ting: tre små krever uendelig mye mer.

   Hilsen Silje

   Svar
  • hanne

    /  juni 5, 2013

   Hei stig. hvis du har fått gjort alt dette når du var i pappaperm, så har du jo ikke hatt mye pappaperm… Da har du hatt fri fra jobb, men ikke hatt fokuset på barna dine. Hadde jeg hengt i stigen å malt huset tror jeg neppe datteren min på 16 mnd hadde overlevd dagen.

   Svar
 6. ida

   /  mai 28, 2013

  Fantastisk!!!!!!

  Svar
 7. Andreas

   /  mai 28, 2013

  Fantastisk bra skrevet. Jeg hadde selv pappaperm fra mai til august i fjor. Dette er den fineste tiden jeg har hatt i mitt liv. ikke fordi det var en «ferie» men tvert imot det var et slit og det satte mye i perspektiv. det å ha utført heltedåden med å holde hele huset ryddig å rent, innarbeide seg gode dagsrutiner og planlegge dagene for så å ta med hund å barnevogn ut i finværet å bare glemme tid og sted var en befrielse. mobil og klokke ble lagt igjen hjemme og jeg kunne virkelig føle jeg var tilstede for barnet mitt.

  En av mine første møter med disse holdningene du beskriver var en kollega som lurte på hvorfor det var vits i at jeg satt hjemme med mor og barn i 3 mnd. Når jeg da svarte at nei jeg skulle jo være alene med barnet fikk jeg følgende svar; du er klar over at du må bytte bleier?

  Sjefen sørget også på at jeg ikke måtte glemme hvor forferdelig dette permisjonstyret var for han.

  Pappapermen ville jeg aldri vært forruten og jeg kunne fint vært hjemme mye lengre. Og jeg må også legge til at jeg på ingen måte har en rolig unge og har sluppet» billig» unna. Her har det vert grining og månedsvis med dårlig nattesøvn.

  Den moderne mannen har alt å vinne på å få et godt forhold til barna sine og å klare seg selv. Det snakkes mye om feminisering av menn, men hva er galt med å stille opp for barna sine og skape gode familieverdier?

  Svar
 8. Monika Grødem

   /  mai 28, 2013

  Superbra 🙂 Er sååå enig i det du skriver 🙂

  Svar
 9. Tutti Grødem

   /  mai 28, 2013

  Heldige dei som har deg som far!!! Det beste eg har lese på lenge! En mann/far som har forstått det;-) Nyt barna…

  Svar
 10. Heia deg!

  Svar
 11. Rich

   /  mai 29, 2013

  Flott skrevet Jarle! Jeg er pr dags dato i pappaperm, og er snart ferdig. Jeg trodde dette skulle bli 12 uker med playstation og film på sofaen. Tvert imot! Jeg har fått blitt veldig godt kjent med verdens nydeligste datter og vi har skapt gode bånd som skal vare livet ut. Vi leker og krabber rundt på gulvet, vi ruller tur med vogna, vi danser til musikk,vi skifter bleier, trener på å gå litt og lager mat. Det at man skal ta vare på ett lite menneske har bare vært helt fantastisk. Noe jeg IKKE ville vært foruten. Dattera mi er snart 10mnder gammel, og allerede nå så kjenner jeg det på oppførselen hennes at hu er blitt MYE tryggere på meg. Pappaperm? Fantastisk, slitsomt til tider, men gud så mye gøy vi har hatt det sammen!

  Svar
 12. Stine

   /  mai 29, 2013

  Er du ikke sliten når du har foreldreperm kan du sikkert ta mer av husarbeidet. Veldig bra at man nyter å være med barna og få gjort litt forefallent eller pusse opp, men om den som er i jobb skal få være med på familiekosen er det jo fint om endel av husarbeidet er gjort i løpet av dagen. Vet om endel pappaer (og noen mammaer) som aldri får satt på en klesvask eller tørket over kjøkkenbenken i løpet av permisjonsdagen og da blir den som er i jobb dobbeltarbeidende. Ikke bra for forholdet, ergo ikke bra for barnet i det lange løp.

  Svar
 13. al

   /  mai 29, 2013

  litt kjipt at man ikke kan få benyttet seg av dette hvis en er student… studier er nemlig ikke god nok grunn til å få utsatt permen.

  Svar
 14. Kjempe flott skrevet. Du har virkelig skjønt det. Mannen min trodde også før han gikk i permisjon at han skulle få sååååå mye gjort. Men han oppdaget fort at dattera vår krevde han hele dagen. Men han sier også at tiden med dattera vår alene vil han ikke vært foruten. Som alle sier han ble kjent med henne på en helt annen måte enn om jeg skulle vært til stedet.

  Svar
 15. Asbjørn

   /  mai 31, 2013

  Dette var kjekk lesing for ein som er midt inne i sine 12 veker! Kjenner meg utruleg at i holdningane til andre menn rundt meg! Har tildømes ein far som framleis meiner dette er heilt forferdeleg (sjølv om dette er 3 gongen eg er i permisjon).

  Mi erfaring er iallefall at det er utruleg forskjell på holdningane til menn som har ein partner med omtrent lik utdanning / lønn. Og dei menn som jobbmessig og lønnsmessig er hovudpersonen i familien.

  Svar
 16. Skaff deg en god babycall så får du snekret ny terrasse og innredet kjellerstua i tillegg til oppvask og bleieskift. Stå på. 😉

  Svar
 17. Lina Jacobsen

   /  mai 31, 2013

  Hei! Flott innlegg og kult at du setter sånn pris på pappapermen!
  Jeg er enig med deg, og tror at mange ikke vil angre når de først har tatt den! Og for min egen del synes jeg det er en befrielse at min sønn også finner trøst hos pappan sin og kan kose seg med og lære ting av ham. Det er ingen tvil om at pappan hans kan lære ham ting som ikke jeg kan.

  Når det gjelder damene på venstresiden som sier at å være hjemme med barna ikke er verdiskapende, så mener de ikke at samvær med sine egne barn ikke er verdifullt. Det er tross alt venstresiden som har skaffet oss den lange permisjonen vi har i dag, der Norden er helt enestående! Når de snakker om verdiskapning, mener de det økonomiske, og det er mødrene til barn i barnehagealder de sikter til. For kvinner som ikke går ut i jobb etter endt permisjonstid og tjener sine egne penger, stiller seg personlig i en dårlig situasjon. De tjener ikke pensjonspoeng og de skaffer seg ikke jobberfaring og de blir avhengige av sin partner.

  Den andre økonomiske siden er at de ikke betaler skatt. Og om alle kvinner var hjemme, hadde det vært mange penger det var snakk om. Som man bygger sykehus og flyplasser med. Som man betaler ut foreldrepermisjoner med. Så jeg forstår det heller som en beskjed til kvinner om at de ønskes i arbeidslivet. Man kan selvfølgelig mene at barna trenger mer tid hjemme med moren sin, enn dette ene året, og det er greit. Men det koster samfunnet, og da må man gi avkall på noe annet. Og hva skulle det være? Pappapermen, kanskje?
  Nok politikk. Lykke til videre i permen!
  PS! Det er utrolig hvor stressa man kan bli av en vogn som ikke er brukervennlig!

  Svar
 18. Utrulig bra! Det tar nokre veker før ein oppdager gleda ved husarbeidet! Eg var så heldig å ha mannen min heime i omsorgspermisjon i 2 år då ungane var små:-)

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: