Oppgave Idrett og samfunn, idrett politikk og økonomi, 3ifb og 3ifc, 2013


Foreldre og barneidrett

(VG Nett) Idrettspresident Børre Rognlien (67) slår tilbake mot ishockeylandslagets trener Roy Johansen (52) som mener at foreldre som trener barna sine er en «katastrofe for norsk idrett».

VG Nett følger

Nederst i skjemaet

Johansen uttalte nylig til NRK at mange idrettstalenter går tapt fordi det som regel er barnas foreldre som har treneransvaret.

– I det store og det hele er det en katastrofe for norsk idrett. De som kunne ha blitt gode utøvere blir ikke det fordi de ikke har hatt gode trenere i barndommen, sa Johansen tilNRK.

– Vi må inn med profesjonelle trenere allerede i 6-7-årsalderen, la landslagstreneren til.

Hva mener du om foreldre som trener barna sine – er det generelt sett katastrofalt for norsk idrett? Diskuter i bunnen av artikkelen!

Roy Johansen, landslagstrener i ishockey med stor suksess.

Roy Johansen, landslagstrener i ishockey med stor suksess.

Store kostnader

Rognlien har lite til overs for Johansens utspill, og understreker at det bryter med Idrettsforbundets barneidrettsbestemmelser.

– Dette er en helt uaktuell problemstilling for norsk idrett. Det Johansen foreslår er i strid med barneidrettsbestemmelsene, sier Rognlien til VG Nett.

Idrettspresidenten

Idrettspresidenten

Han understreker at det er et poeng at barn under 12 år skal oppfordres til å trene mest mulig allsidig, og at det er helt urealistisk å ikke basere seg på at foreldrene stiller opp som trenere.

– Det vil ha en kostnadsside som vil være uoverstigelig – særlig hvis finansieringen skal lesses over på foreldrene. Dette kan ikke løses med statlige trenere, men klubbene må selv sørge for at trenerne får best mulig forutsetninger til å gjøre en god jobb, sier Idrettspresidenten.

Mener klubbene bruker opp pengene på toppen

Bengt Eriksen har vært fotballtrener på aldersbestemt- og A-lagsnivå i mange år, og VGs fotballekspert reagerer også på Roy Johansens utspill.

– Jeg forstår hva Roy Johansen mener, og jeg er enig i at det må være best mulig kompetanse hos trenerne. Men dette blir jo et regnestykke som ikke går opp. Hvis idrettsklubbene har penger tilgjengelig, så brukes jo det som regel i toppen til å betale høy lønn til folk som Roy Johansen, sier Eriksen til VG Nett.

Eriksen synes også det er betenkelig at det forutsettes at de som driver med barneidrett skal bli stjerner.

Ajax er kjent for tidlig spissing av talenter.

Ajax er kjent for tidlig spissing av talenter.

– Det snakkes mye om hvor flinke de er i Ajax til å utvikle talenter, men det snakkes lite om den rå og brutale utvelgelsen som gjøres der. Johansen vanker mye på Olympiatoppen, men han må ikke glemme at det er mange andre grunner til å drive med barneidrett enn å skulle bli topputøver, mener den tidligere Skeid-treneren.

Bengt Eriksen mangeårig fotballtrener og fotballekspert på tv2

Bengt Eriksen mangeårig fotballtrener og fotballekspert på tv2

– Jeg har et forslag som er langt billigere enn det Johansen kommer med, og man slipper å diskvalifisere alle foreldre. Hver klubb må ha en sportslig ansvarlig som har en fordømt plikt til å veilede foreldrene som vil bidra, sier Eriksen.

Tror ikke mange talenter forsvinner

Finn Aamodt er hovedtrener i Olympiatoppen for tekniske og taktiske idretter. Han tror ikke at Norge går glipp av mange idrettstalenter fordi det i hovedsak er foreldre som trener barna fra ung alder.

– Nei, jeg tror ikke det. Et godt eksempel er jo 18 år gamle Henrik Kristoffersen som ble nummer 11 i verdenscupslalåmrennet i går. Han har vært trent av faren sin i mange år, sier Aamodt til VG Nett.

Finn Aamodt far til en norsk topputøver og tidligere sjef for skøytelandslaget.

Finn Aamodt far til en norsk topputøver og tidligere sjef for skøytelandslaget.

– Jeg tror ikke det blir så veldig mye mer penger tilgjengelig, men jeg skulle jo ønske at trenerrollen kunne blitt et yrke på lik linje med lærere. Det bor veldig mye entusiasme blant foreldrene og den må man bruke, men kompetanse er nøkkelordet her, sier Aamodt som trente sønnen Kjetil Andre Aamodt frem til å bli en av verdens beste alpinister gjennom tidene.

PS! Rognlien vektlegger at det jobbes for at det skal bli mer fysisk aktivitet i skolen. – Vi håper at lærerne skal få den kompetansen de trenger og at det også kan gi en positiv effekt for klubbene, sier Rognlien.

Hvilke interesser og verdier har de ulike partene?

På hvilken måte har de ulike partene i diskusjon makt?

Hva er stridstemaet?

På hvilken måte handler dette om fordeling av goder og  byrder?

Hvem er overbevisende? Hvem er du mest enig i? Begrunn synspunktet ditt.

Neste innlegg
Legg igjen en kommentar

63 kommentarer

 1. Robert Stangeland

   /  februar 26, 2013

  Jeg tror alle de nevne er interesserte i at Norge skal produsere best mulige talenter, men de har forskjellige måter de vil få fram talentene på. Roy Johansen er villig til å bruke masse penger på trenere slik at unger ned i 6års alderen skal få inn mentaliteten som trengs når du er en toppidrettsutøver. Det er ikke slik Norsk idrett er bygget opp, fram til du er 11-13 skal idrett enten det er håndball, fotball eller ski være fordi du selv synes det er gøy. Børre Rognlien har har makt da han er sjef i NIF. Roy Johansen er landlagssjef i Ishockey som også gir han en viss makt, men kun over sin egen idrett. Finn Aamodt er hovedtrener i Olympiatoppen som er det toppidrettsutøverne trener til vanlig. Stridstemaet er hvordan vi skal få fram gode norske talenter. Dette handler om penger som alt annet, viss noen skal få penger til det. Går det mindre penger til andre, å når noen ikke får så mye penger som de vil ha går det ut over prestasjoner, spillere som kommer inn, dårligere lønninger osv…
  Jeg er enig med Roy Johansen at Norske idrettslag bør ha kvalifiserte trenere som ikke er galne foreldre som skriker det de kommer på, men fortsatt skal barn få være barn og idretten skal ikke tas for seriøst fram til de er minst 10 år. Men så viss idretten bare skal være for gøy fram til da, trenger man kanskje ikke den beste treneren, men fra når du er 6-12 du lærer finmotorikken i en idrett. Det er da du legger grunnlaget for om du kan bli en toppspiller eller en adeccospiller på Bryne FK.

  Robert

  Svar
 2. Thoresen

   /  februar 26, 2013

  I denne VG artikkelen så får du flere meninger og synspunkter. Du har Roy Johansen, trener for ishockeylandslaget som kom med en kommentar om at han mener at foreldre ødelegger talenter. Hans interesse er bare basert på topping og han tenker ikke så mye på de som bare vil drive med idrett for kjekt. Han får veldig mange som er uenige i han, som f.eks. idrettspresidenten. De som er uenige i han viser til de grunnleggende prinsippene om egenverdi og at det faktisk ikke er alle som satser. Men de tenker heller ikke bare på dette, de ser også at det hadde vært alt for dyrt om de skulle fulgt Johansens forslag om å sette inn kompetente trenere til alle i så ung alder. Makten i denne diskusjonen kommer gjennom statusen deres, altså etos. Når idrettspresidenten diskuterer så vil han med en gang få veldig mye makt, på en annen side så er Johansen en trener og har mye erfaring derfra. Det som er stridstemaet her er om hvorvidt foreldre ødelegger talenter og hva som evt kunne gjøres. Roy Johansen mener jo som sagt at foreldre ødelegger talentene, men dette trenger ikke å være tilfelle, det er sant at ikke alle foreldre er like gode trenere, men du har mange eksempler der toppidrettsutøvere har faren sin som trener og mentor. Faren til Northug har f.eks. trent veldig mye med han, han sa til Northug veldig tidlig hva som måtte til for å satse og hvor mye det krevdes, så du har eksempel på foreldre som faktisk er med på å skape talenter. Det andre temaet handler litt om penger, de fleste er helt enige i at det er umulig å ansette skikkelige trenere i alle idrettene på barnenivå. Denne diskusjonen handler om fordeling av goder og byrder på den måte at de diskuterer hva pengene skal brukes til. Skal de gå til lønnen til Roy Johansen eller til å ansette fem trenere i barne og undomsidretten? Hvis de skulle bruke så mye penger på trenere i alle aldrer som hadde kompetanse, måtte de gi byrden over til toppidretten med høye lønninger, eller kanskje ta det fra andre områder som vedlikehod av anlegg. Så dette blir også en diskusjon om hva de midlene en klubb har skal gå til. Jeg er egentlig ikke så enig i Roy Johansen. Jeg tror foreldre er veldig viktige for barneidretten og jeg mener at de tvert imot kan være gode mentorer for barne og unge som vil utvikle seg og bli gode, det er viktig med støttespillere. Men jeg kan være enig i at for å komme helt på toppnivå så trenger du spisskompetanse, men det mener jeg kan komme litt oppi ungdomsårene sånn at det ikke bare blir fokus på satsing, det finnes de som bare vil drive med det fordi det er kjekt. Jeg er også enig med idrettspresidenten at det er urealistisk å ansette så enormt mange gode trenere på alle nivå, da må de ta fra andre sine topptrenere. Roy Johansen har et godt poeng, men alt han sier er jeg ikke enig i og det er heller ikke realistisk.
  Håper ikke dere tok dere tid til å lese alt dette.
  xxx

  Svar
 3. Ørjan Vigrestad, representing BarBrothers Egersund

   /  februar 26, 2013

  Eg kan sei meg litt enige i det som Roy Johansen seie, at me ska satsa på utvikling av talenta tidlig, men det blir vel litt drastisk å starta med profesjonell satsing allerede som 6-7 åringa. At foreldran e dei som ødeleggea for unge talenta, vil nå eg sei at e heilt feil. Det e jo godeste Aamodt et prakteksemplar på. Å ikje minst i den alderen som Roy Johansen foreslår, e det ikje då tid for ungan t å læra seg dei grunnleggande bevegelsan?
  Eg meine at det bør bli satsa på unge talenta tidligere, men ungan må få tid på seg t å veda kå di vil sjøl. Unga i 6-7 års alderen må fusst finna ud kå di vil, kanskje prøva seg i flere idretta. Ta f.eks Maria thorirsdottir. Hu he dreve både med fotball og håndball heilt t 20-års alderen. Hu va spelte på aldersbestemte nivå i begge idretta, og hadde stor mulighed t å nå toppen i både fotball å håndball, men t slutt falt valget på fotball.
  Det vise bare at enkelte talenta trenge tid på å finna ud kå di vil. Men detta seie eg bare for å understrega at det blir feil å starta profesjonell trening så tidlig som i 6-7 års alderen, men eg e enige at det bør satsas mer på toppidrettsutvkling, bare ved et seinare tidspunkt. Rognlien har rett i det han sier, at barn trenger allsidig trening, for det hele går over i spesifikk retning.

  Later Bitches!

  Svar
 4. Jeg vil si at jeg er enig med både idrettspresidenten og Roy Johansen. I barneidretten burde store deler av treningen være med en utdannet trener, men utenfor lagtrening ser jeg ingen grunn til at foreldre ikke kan trene barna… Jeg mener at i selve lagtreningene blir en forelder, for useriøst og for lite spesifikke treninger, med en utdannet trener vil det bli mer fokus på det viktige i idretten, og ikke bare som barne vil. Men barna må også få bestemme litt av treningene for å ikke dabbe av fordi de mister interressen for idretten.
  Men, idrettene må ikke bli for seriøse når barna er små. Dette kan ta vekk gleden for mange, og de vil slutte å spille. I AJAX, som VG trekker frem, blir store deler av de ”dårlige” spillerne, ikke satset på og får ikke trene med kanskje de som de vil trene med. Her er det stort fokus på å utvikle spilleren, og her er det vanlig med topping. Topping kan føre til at de som ikke er gode nok for det beste laget, ikke vil spille mer, og slutter.
  Så kan vi tenke på den økonomiske siden ved å ansette profesjonelle trenene til å trene gutten ned i 6-7 års alderen. Det vil helt klart koste MASSE penger for hvert enkelt idrettslag, treningene vil gjerne blir for seriøse for de fleste.
  Nuss og klem.

  Svar
 5. Atle Vinningland

   /  februar 26, 2013

  Svar til debatt om foreldre i idretten. Roy johansen som er landslagstrener i ishockey meiner at Norge bør sjå på nasjoner som Holland å lære av deiras måte å styre barneidretten på, reindrift av talenter. Mens idrettspresident Rognlien liker å forkusere på breddeidretten og det faktum at profesjonelle trenere lang ned i barneidretten fort kan bli en skremmende rekning for idrettslaga. Johansen har egentleg bare mulighet til å meine noko, men hans stemme blir hørt på, medan det er Rognlien som kjem til å ha siste ord i denne debatten.
  Stridstemaet er talentutvikling kontra breddeidrett og idrettsgleden. Skal me gå vekk frå det tradisjonelle med foreldre som trenere til at vi ansetter proffesjonelle trenere til barna på 5-6 år.
  Det er spørsmålet om fordelene med dette er verdt den byrda som det koster å ha alle dese trenarane i ein klubb. For dei må jo ha lønn siden det ikkje lenger kan bli kalla frivillig arbeid.
  Eg er mest enig med Rognlien, greit nok me kanskje ikkje får det utrulige laget, vinner vm og regjerer over europa. Nei, men eg ville sagt det er viktigare å få fram alle i idretten i staden for å kutte ut mange. Ein kan og gå glipp av mange talent, «late bloomers» som ein kan sile heilt ut.
  Når du går inn med topp lag, og proffesjonell satsing så oppstår det eit klasseskille, jallefall i 6-7 års alderen då mange av ungene ikkje er spesiellt modne. Først og framst skal idretten vere kjekk. Og det blir det når trenere som er foreldre har et slags forhold til barna han trener. Og dermed er barna tryggare då. Skal sannheten fram er eg litt glad og «letta» over at eg ikkje er et spesiellt talent i fotball. Det presset frå trenere, foreldre og andre faktorer som forventer at du lykkes og det dei som går gjennom eit junior opplegg er eg glad eg slipper.

  Svar
 6. Iselin

   /  februar 26, 2013

  Johansen meine at mange idrettstalenta går tapt får klubbane he ikkje skikkelig trenara, at det e foreldre som trene. Men det e eksempla på at det ikkje e heilt sant, for far av Kjetil Andre Aamodt trente han og han blei jo ein av verdens beste alpinister gjennom tidene. Eg e enig i at klubbene burde hatt bedre trenere enn bare engasjerte foreldre uten kompetanse te å vær trenar. Er du i en idrett, så spille det stor rolle på om du he en brukanes trenar som lære deg rett ikkje minst. Får det blir ofte sånn at når du blir eldre så vil mange bytta klubb for det e ikkje god nok trenar te å utvikla seg der.
  Men vist klubban sko brukt mye penger på å få gode trene fra barna e i tidlig alder,s å må foreldre betale enda mer. Det e ikkje alle foreldre som he så lyst å betala veldig mye får at de ska ha skikkelig gode trenara får de e nokså små. Så det e jo ein negativ ting me det som hadde følgt med vist det sko blit tinvisert i goe nye trenara.
  Men får barna bedre trenere så vil barna utvikle seg mer og bedre enn med en ikkje fult så god trenar. Så det e fordele å ulempe me begge tingan.
  Johansen e ishockey trenar og meine at han merke at det e utøvere som he hatt god trenar i barndommen e dei som utvikle seg. Mens Finn Aamodt, far av Kjetil Andre Aamodt, er bevis på at det ikkje e tilfelle at alle utøvere går tapt til å bli gode utøvere bare fordi de ikkje har profesjonell trenar.

  Svar
 7. Eiane å domingo, Nu kj~ør vi !

   /  februar 26, 2013

  Hvilke interesser og verdier har de ulike partene?Den ene parten vil at spillerne skal kjøres bein hardt, proffesjonelle trenere skal bli brukt fra dem er 6 år gamle. Den andre parten vil ikke bruke like mye penger, og syns at det stritter i mot hva barneidrett handler om nemlig «lek og moro».På hvilken måte har de ulike partene i diskusjon makt?Den ene parten er idrettspresidenten og den andre parten er Norges Ishockey trener. Hva er stridstemaet?Temaet er i hvilken alder de skal begynne å satse, når skal profesjonelle trenere bli tatt i bruk og om penger/ressurser.På hvilken måte handler dette om fordeling av goder og byrder?Spørsmålet er hvor mye penger og hvilke resurser som skal inn i barne (breddeidretten) og mer profesjonelle (voksen/toppidrett). Hvem er overbevisende? Hvem er du mest enig i? Begrunn synspunktet ditt.Litt enig med Roy johansen, det hadde kanskje blitt flere profesjonelle idrettsutøvere ved at de hadde brukt ledere/trenere med utdanning i barneidretten. Men at det kan smitte negativt av den grunn at det kan bli for profesjonelt i tidlig alder, og folk med potensiale for å nå langt kan slutte. Jeg er også enig med idrettspresidenten med at vi ikke har penger til det og at litt av gnisten for bredde/barneidrett går vekk ved at foreldre dra ikke for bidra med på treningene. Det kan være sunt med det nære forholdet mellom barnene og foreldrene.

  Svar
 8. Dagfinn

   /  februar 26, 2013

  Eg kan se meg enige i mange av synspunktene til Roy Johansen. Det er en selvfølge at det er viktig med kunnskap og god kompetanse allerede i fra tidlig alder. Det er vell kanskje litt drastisk å si at foreldrene ødelegger for barna sine. Foreldrene er gode støtteroller og medspillere for de som driver med idrett. Hvem er det som kjører barna til fotballkampene og støtter opp barna sine i både med- og motgang?. Nettopp foreldrene!
  Vis eg hadde våre Roy Johansen hadde eg nok våre litt mer forsiktig i mine utspill. Er helt sikker på at han ikke er like kritisk så han blir framstilt. Så formuleringa til Johansen er viktig i denne saken! Johansen sikter nok til uengasjerte og lite inspirerende foreldre som bare stiller opp som trener, for at det skal være en voksen til stede. Det er helt klart at barna får bedre utbytte ved en trener som har skikkelig kompetanse og treneregenskaper. Eg trur at det er nettopp dette Johansen vil få fram. Ha trenere som faktisk vet hva de driver med.
  Når man igjen skal begynne å snakke om kompetanse innenfor trenerne, så er det viktig at de som faktisk vil engasjere seg i barna sin idrett får tilbud om f.eks. trenerkurs. Vis man ikke skal få bruke foreldrene en gang blir det litt for drastisk for min del. Man må få bruke ressursene man har tilgang på. De fleste klubbene har ikke råd til å ha lønna trenere, så å sende foreldrene på trenerkurs er for min del det lureste man kan gjøre. For å få fram både kompetanse innenfor trenerne og i tillegg utnytte seg av «ressursene» man har.

  Man må fremdeles huske på at barna skal ha det kjekt og skal trives med det de holder på med. Idrett skal være en glede og for mange høydepunktet i hverdagen. De unge har fremdeles mange år å bestemme seg på om de vil satse eller ikke. Så ikke vits å legge ekstra press på dem.

  Til Ørjan Vigrestad Representing Bar Brothers Egersund: Come at me bro!

  Svar
 9. Jack Sparrow

   /  februar 26, 2013

  De ulike partene har alle interesse for for bareneidrett og morgendagens idrettshelter. Men landslagstrener i ishockey (Johansen) mener at mange talenter går tapt pga at foreldre er trenere for barna sine i ung alder. Dette begrunner han i at taleneter som ikke får oppfølging fra orntelige trenere i ung alder blir ikke de stjernene som de kunne ha blitt med bedre trener. Her er det mange som reagerer på uttalelsen. Det er personer som har mye makt innenfor idrettsnorge som diskuterer dette. Og grunnen til at de har makt er på grunn av deres status innenfor idrett i Norge. De fleste skjønner godt hva Johansen mener, men er også uenige med han alle sammen. Temaet i denne diskusjonen er jo om unge talenter og barneidrett. Så dette berører nok mange foreldre og trenere som har med barneidrett og gjøre. Å jeg må si meg enig med Johansen på en måte , for jeg tror også at det er mange unge talent som hadde blitt mye bedre med litt ortelig veiledning. Men også så syns jeg at viss foreldre er engasjerte og vil trene sønnen/datteren sin. Så tror jeg det er godt nok opp til en viss alder. Men når man kommer til en 12-13 års alderen bør talenter få en litt mer ortelig trener for å klare å utvikle seg maksimalt. Så alle her er overbevisende på sine måter og alle har gode poeng. Men en mellomting av alle argumentene er nok det jeg ville gått for.

  Svar
 10. jøran

   /  februar 26, 2013

  1. Hvilke interesser og verdier har de ulike partene?
  Børre Rognlien og Roy Johansen har 2 helt forskjellige meninger om dette. Rognlien som er idrettspresident mener det er helt uaktuelt å drive med profesjonelle trenere allerede i 6-7 årsalderen, og dette er ikke bare fordi det koster en formue, men det er også med på å ødelegge barneidrettsbestemmelsene. Johansen sin interesse og verdier helt motsatt. Han tenker at hvis barn sikter mot å kunne leve av idretten sin og bli profesjonelle, må de allerede få profesjonelle trene fra 6-7 års alderen, slik de lærer av de beste allerede fra starten av karrieren sin.
  2. På hvilken måte har de ulike partene i diskusjon makt?
  Begge personene her er personen som er kjente for både media og har mye autoritet. Rognlien er en idrettspresident og sikker kanskje med mest makt av disse 2, men Roy Johansen har erfart hva som trengs for å drive med toppidrett, og er i dag en suksessfull landslagsmanager innen ishockey.
  3. Hva er stridstemaet?
  Stridstemaet handler om det er riktig å allerede starte med profesjonelle trenere og satsing på barn som i 6-7 års alderen.
  4. På hvilken måte handler dette om fordeling av goder og byrder?
  Saken handler om fordeling av goder og byrder fordi det er snakk om mye penger hvis det skulle bli en realitet å bruke så mye penger på trenere for barn i denne alderen. Hvis du skal bruke en formue for satsing på barn, må disse pengene tas fra en annen sak.
  5. Hvem er overbevisende? Hvem er du mest enig i? Begrunn synspunktet ditt
  Det er vanskelig å si hvem som har mest rett eller ikke, det kommer egentlig helt an på om du er for at du skal drive med satsing for barneidretten, eller om du er mer for breddeidretten, og en idrett for alle.
  Børre Rognlien har etter min mening de beste argumentene når han drar inn barneidrettsbestemmelsene som en god begrunnelse for og ikke drive med profesjonelle trenere allerede i 6-7 års alderen, men samtidig kan jeg forstå synspunktene til Roy Johansen. Desto tidligere du starter med satsing og toppidrett, da har du en større sjanse til å komme lenger i idretten, men samtidig er sjansen større for at du trener så mye at idrett ikke lenger har den samme egenverdien.

  Svar
 11. Mongen

   /  februar 26, 2013

  Det er mye meninger ute å går i denne artikkelen. Det er en diskusjon på om det skal satses i så tidlig alder, eller ikke. Roy Johansen som er trener for ishockey landslaget mener at foreldre ødelegger mange norske talenter med at de er trenere, her er Børre Rognlien helt uenig. Johansen har interesse om å skape så mange talenter som mulig i Norge, og tenker ikke mye på at idrett skal også være lek og moro i tidlig alder, barneidretten. Dette er det Rognlien er helt imot, han mener at det ikke burde staset i så tidlig alder. Rognlien har mye makt med at han er idrettspresident, mens Johansen er bare en trener på toppidretts nivå. Johansen har derfor ikke makt til å endre dette, til det han mener med satsing i 6-7 års alderen.
  Finn Aamodt mener at det ikke er noe problem med at foreldre trener barna sine, det er mange Norske talenter som har blitt trent av foreldrene sine og de har hatt god uttelling av treningen. Det må bare satses mer på at foreldrene kan veiledes og det eventuelt kan bli et yrke.
  I denne saken har egentlig alle et poeng, eg er enig med at mange foreldre som trener barna sine ”ødelegger” dem, med for mye press og ikke nokk trenerferdigheter. Men dette kan endres og der kommer Johansen sitt poeng inn, med at det kan bli mye bedre om foreldrene får kurs og oppfølging av idrettlagene. Som Aamodt sier så er det så mye entusiasme blant mange foreldre om å få barna opp at det egentlig ikke er et problem med foreldre som trenere.

  Svar
 12. Hoggazz

   /  februar 26, 2013

  Svar til foreldre og barneidrett. Jeg er på en måte enig i noe av det som Roy Johansen sier. Det at flere foreldre skal være trenere for ungene sine, gir ikke optimale utviklingsforhold. De fleste av foreldrene har nok ikke den kompetansen som skal til for å være trener for unger som er i utvikling og som har lyst til å bli gode. En annen ulempe kan også være at viss treneren har en unge på laget, så blir dette fort en favoritt hos ham. Dette kan helt klart straffe utviklingen til de andre spillerne på laget.
  Den tidligere Skeid-treneren, Bengt Eriksen gir oss et godt eksempel. Ajax er et av verdens desidert beste lag på å få frem egenproduserte spillere inn i verdenseliten. Akkurat dette er nok noe av det som Roy Johansen ønsker at skal skje i Norge, at gode kvalifiserte trenere leder lag helt fra nede i 6-års alderen. Men i Ajax er det ekstremt hardt får små unger til å komme inn på de aldersbestemte lagene. Veldig mange av dem som ønsker å være med på akademiet mislykkes. Og trenerne i Ajax og i andre toppsatsingslag tjener veldig godt. I Norge tror jeg det hadde vært veldig dyrt å få tak i så mange gode trenere, spredt rundt i landet. I det hele tatt så hadde dette ødelagt veldig mye for barneidretten i Norge. Det tar vekk mye av glede og det som idretten står for. Men i noen land har dette blitt ofret, og da ser vi hvor langt bak vi ligger i forhold.

  Svar
 13. Jone

   /  februar 26, 2013

  Børre Rognlien som er idrettspresident tror ikke at foreldre som er trenere ødelegger for senere potensielle topidrettsutøvere. I motsetning til Roy Johansen som er landslagstrener i Ishockey, mener at Norge kunne hatt flere store talenter, om de hadde hatt kompetente trenere i fra de var små barn. Jeg tror ikke vi trenger trenere med veldig god kompetanse i barne idrett i at de fleste da driver med idrett fordi det er gøy. Norge har klart og produsere gode idrettsutøvere som har blitt trent av foreldre, som et eksempel i artikkelen hadde Kjetil Andre Aamodt blitt trent av faren veldig lenge, og ble en av de beste alpinistene. Det er ikke noe særlig stort problem at foreldre trener barna. De kunne godt hatt flere trener kurs for å få litt mer kompetanse i og trene barna. Jeg tror ikke Norge har ikke nok folk med god nok kompetanse til og fult ut gjøre det Roy Johansen ønsker for barne idretten. De fleste idrettsklubbene i Norge er bredde klubber, om de skulle hatt prfesjonelle trenere i alderen 6-7 og kanskje enda lengre opp. Da måtte de ha betalt lønn til de og det strider da mot det og være en bredde klubb som drives mest på dugnad. Barn kan godt bli trent av foreldre så lenge de ønsker, men vi burde ha et tilbud for de når de kommer til ungdomstid. Hvor de kan bli trent av trenere med god kompetanse. Dette kan de gjøre med at topp idrettsklubber skaffer flere gode trenere til barn og ungdom, og at de tillater flere fra små klubber og komme og trene med de.

  Svar
 14. BK!

   /  februar 26, 2013

  Roy Johansen mener definitivt at unge norske idrettsutøver skal ha kompetansedyktige trenere i en alder av 6-7 år allerede. Han mener at foreldre ødelegger for barnas utvikling i idretten. Hans interesser er såklart å starte satsning tidlig og bytte ut foreldrene med dyktige trenere i tidlig alder.
  Idrettspresidenten Rognlien er ikke mye enig i hockeytrenerens meninger, han mener dette står i stritt mot idrettsbestemmelsene. Han sier også at det er viktig helt opp til 12 år alderen minst at de trener allsidig. Det er også helt urealistisk at foreldre ikke skal engasjere seg i idretten mener idrettspresidenten. Fotballtrener Bengt Eriksen forstår utspillene til Roy Johansen og hvordan han tenker, men han sier at dette hadde blitt altfor dyrt. De store klubbene i Europa som for eksempel Ajax, Barcelona og Arsenal har penger til dette i motsetning til norske klubber. Det er dyrt å drive topp og satsning i idrett. Den siste personen som er involvert i denne er Finn Aamodt. Han mener helt motsatt av Roy Johansen.
  Idrettspresidenten Rognlien sitter med mest makt i denne diskusjonen, som sier seg selv. De andre kommer med mange slags forskjellige utspill, men til syvende og sist så er det idrettspresident Rognlien som har størst ”makt”.
  Det store stridstemaet i denne saken er jo om hvordan foreldre ødelegger for unge utøvere i idretten. Ulærte trenere med dårlig kompetanse mener Roy Johansen får flere utøvere til å slutte i tidlig alder. Det skal byttes ut foreldre med faglærte trenere i en alder av 6-7 år.
  I denne diskusjonen vil jeg si meg enig i forskjellige ting, jeg forstår utspillene til Roy Johansen men dette er ikke mulig i norske klubber. Det vil bli altfor mye utgifter for å ansette trenere med høy kompetanse i alle aldersgrupper i en klubb. Breddeklubber i Norge hadde ikke hatt så mange utøvere som de har nå hvis ikke foreldre hadde tatt ansvar. Som nevnt så er klubber som produserer talenter på talenter som Barcelona, Ajax og Arsenal rike nok til å drive slike satsninger. Norske breddeklubber har et stort behov for foreldre og frivillige for øyeblikket.

  BK

  Svar
 15. Vu

   /  februar 26, 2013

  Hvilke interesser og verdier har de ulike partene?
  – Rognlien og Johansen har 2 ulike meninger. Johansen mener at det e viktig for barn under 12 år å verme et lag som er aktiv me idretten barna liker og holde på me. Men rognlien er helt imot det, han mer at det også er greit at foreldrene trener me dem og trener dem opp.
  På hvilken måte har de ulike partene i diskusjon makt?
  – Begge er meget godt kjente i aviså, så alle vet hvem de er. Rognlien er idrettpresident og Johansen er landslagstreren til ishockeygutta. Så egentlig så har begge gode nok makt til å diskutera dette, men når det komme til å bestemme noe, så tror jeg at Rognlie har bedre makt enn selveste Johansen.
  Hva er stridstemaet?
  – Om det er bra å satse på barn som er i alderen av 6-7 år og begynne å ha profosjonelle trenere.
  Hvem er overbevisende? Hvem er du mest enig i? Begrunn synspunktet ditt.
  – er egentlig ikke sikker på hvem som har rett her, det variere fra barn til barn for alle e ikke lige gode, vis du er født me en vis talent så kan det vær det er greit til så starte med å trene profosjonelt eller ha en god trener. Men er egentlig mest enig me Johansen at det egentlig viktig me å starte me profosjonelt trening tidlig, det er en grunn til andre land enn norge har f.eks mer talenter innen football, det er grunnen til at de starte tidlig og produsere mye mer.

  Svar
 16. Ina

   /  februar 26, 2013

  – Treneren for ishockeylandslaget Roy Johansen mener at foreldre som trener barna sine er katastrofalt for idretten. At de heller burde få profesjonelle trenere til å trene barna i ung alder. Rognlien mener at dette strider med barneidrettbestmmelsene og at unge skal trenene mest mulig allsidig og at kostnadene komme til å bli alt for høye. Bengt Eriksen har vært fotballtrener på aldersbestemt- og A-lagsnivå i mange år er enig i at trenerne må ha best mulig kompetanse, men at det er et regnestykke som ikke kommer til å gå opp. Han synes også at det er betenkelig at det forutsetter at barn som driver med idrett skal bli stjerner. Han har også et forslag om at hver klubb må ha en sportslig ansvarlig som har en fordømt plikt til å veilede foreldrene som vil bidra. Finn Aamodt er hovedtrener i Olympiatoppen for tekniske og taktiske idretter. Han tror ikke at Norge går glipp av mange idrettstalenter fordi det i hovedsak er foreldre som trener barna fra ung alder og han har selv trent sønnen sin.
  – Jeg er enig med Tognlien at dette strider med barneidrettbestemmelsene, når vi er unge skal idrett skal være gøy og kjekt å drive på med og mangen idrettslag mister mangen av spillerne sine når barna blir eldre og idretten begynner med topping og at det blir mye mer seriøst. Jeg tror også at det prosjektet kommer til å få alt for høye kostnader og at det fører til at idretten blir enda mer dyrere og holde på med som kommer til å føre til idretten mister enda flere deltakere. Men det forslaget til Bengt Eriksen at hver klubb må ha en sportslig ansvarlig som har en fordømt plikt til å veilede foreldrene som vil bidra var bra, da kan det være opp til en selv om hvor mye du ønsker å satse eller ikke.

  Svar
 17. Karina

   /  februar 26, 2013

  Dette er et tema som kan skape mye diskusjon. De fleste her i Norge kan finne seg enige i at det er ikke alle foreldre som trener oss som barn som har kompetanse nok. Men trenger man å gå så langt som landslagstrener Roy Johansen mener vi burde? Ved å sette inn profesjonelle trenere til alle, så vil dette føre til enorme utgifter innen idretten som mange mener skal være frivillig og basert på dugnad. Og ved å sette inn profesjonelle trenere fra 6-7 årsalderen, så kan dette føre til at man får mye mer fokus på toppidrett. Dette fordi argumentet til Johansen er basert på at mange av de som har potensial til å bli gode utøvere går tapt på grunn av dårlige trenere i ung alder. I denne diskusjonen handler det om hvilke verdier som er viktigest for oss. Er det viktigst å utvikle gode toppidrettsutøvere eller er det viktig å fokusere på at de som driver med idrett skal like det de holder på med, og ikke føle seg presset til det?
  Selv om jeg er uenig i at vi skal sette inn profesjonelle trenere til alle, så mener jeg at foreldre som skal være trener burde få opplæring i rollen som trener. Dette er noe som ikke tar mye tid, og vi vil få store fordeler med det.

  Idrettspresidenten Rognlien har lite til overs for Johansen sine meninger. Han mener at bruken av profesjonelle trenere strider med barneidrettsbestemmelsene. Men på hvilken måte gjør det det? Selv om en trener er profesjonell så vil den legge opp treningene for de minste etter barneidrettsbestemmelsene.

  Den tredje parten i diskusjonen er enig i det som Johansen sier, men mener at det blir et regnestykke som ikke kommer til å gå opp. Norge blir nødt til å bruke utrolige summer hvis hvert lag skal få en profesjonell trener. Men selvsagt bør trenerne ha best mulig kompetanse i det de driver med.
  Han sier også at de fleste klubbene som har disse pengene tilgjengelige bruker dem som regel i toppen til å betale høye lønninger til trenerne for de beste.

  Jeg tror ikke det er foreldrene sin feil at utøverne ikke når de målene de har potensial til, det er mange faktorer som spiller inn. Og det har vist seg gang på gang at mange av de som har blitt trent av foreldrene sine i flere år, har lykkes innen idretten og nådd høye mål.

  Løsningen på dette problemet vil jeg si hadde vært og gitt kurs til foreldre som ønsker å trene barna sine, slik at de får en god nok kompetanse til at treningene blir gode for barna.

  Svar
 18. Hanne

   /  februar 26, 2013

  Roy Johansen mener at flere talenter går tapt pga dårlig kompetente ledere i barneårene. Dette gir dem ingen mulighet til å utvikle seg i når de er i det optimale innlæringsstadiet. Han mener profesjonelle trenere må inn allerede i 6-7 års alderen. Han tenker resultat Idrettspresident Rognlien mener at dette bryter med barneidrettsbestemmelsene og at barn under 12 år oppfordres til å trene mest mulig allsidig. Også vgs fotballekspert Bengt Eriksen er litt imot Johansen. Han forstår hva han mener med kompetente trenere, men en må også fokusere på bredden. Også Finn Aamodt som er hovedtrener i Olympiatoppen for tekniske og taktiske idretter er heller ikke imponert over utsagnet.
  Roy Johansen er trener på ishockeylandslaget, et lag som har lykkes ganske bra i verdenssammenhengen og har ganske bra innflytelse. Roglien er idrettspresident i Norges Idrettsforbund og er derfor ganske mektig. Bengt Eriksen har trenererfaring fra aldersbestemt og A-landslaget og er i tillegg VGs fotballekspert.
  Stridstemaet er hvorvidt Norge burde innføre flere profesjonelle trenere i barneidretten og om flere talenter går tapt grunnet dårlige foreldre som trener sine egne unger. Johansens utsagn skaper reaksjoner.
  Om klubbene skulle ansatt profesjonelle trenere til alle aldersgrupper, hadde dette kostet en drøss med penger. Dette hadde gått ut over foreldrene og den avgiften de hadde måtte betale for at barna skulle spille.
  Jeg synes at Johansen har rett i at det er alt for mange dårlige foreldre som trener barna sine. Etter hva jeg har sett og opplevd i håndballen, kunne klubben satset litt ekstra på kompetente trenere, ikke foreldre som spilte selv for 20 år siden. Men jeg er uenig i at klubben skal ansette profesjonelle trenere. Jeg syns det bør satses mer på at klubben henter trenere fra de eldste lagene til å trene de mindre lagene. På denne måten får mindre barn trenere med høyere kompetanse og klubben trenger nødvendigvis ikke bruke mer penger.

  Svar
 19. Eirik Pedersen

   /  februar 26, 2013

  Roy Johansen interesse med dette forslaget er å utvikle flere toppidretts utøvere som er i verdenstoppen for å heve nivået nasjonalt og internasjonalt, Johansen har litt andre verdier en Børre Rognlien som skriver at dette strider mot barneidrettsbestemmelsene som er en viktig verdi for han, Johansen er mer interessert i å heve nivået. Bengt Eriksen ser poenget med at det hjelper på å heve nivået om de har utdanna trenere fra 6-7 års alderen, men han ser også et regnestykke som ikke vil gå opp med penge bruken. De kommer meninger om at penge bruken kan fordeles bedre, Eriksen mener at de kunne brukt litt mindre penger på personer som Roy Johansen og kunne brukt litt mer penger på å gjøre foreldre mer kunnskaps rike på hvordan du skal trene. Finn Aamodt som har trent frem en av verdens beste alpinister mener det er viktig å ta vare på entusiasmen og vilje hos foreldre. Han mener også som Eriksen at lønnen til noen trenere burde vert lavere, han kunne tenkt seg at trenerrollen skulle vert mer på lik linje som lærer, der kvalifikasjonene er nokså like, med vilje, entusiasme og kunnskap. Stridstemaet er at de strider mot barnerettighetene som sier at barn opp til 12 år skal få trene allsidig, dette mener Johansen er årsaken til at nivået ikke er på det fulla potensialet. Dette kunne vert et mindre «problem» dersom trener ikke hadde krevd så mye lønn som noen gjør, da kunne disse pengene blitt brukt på mer kurs til foreldre som ønsker å bidra som trener e.
  Jeg vil si meg ening i flere synspunkt, jeg forstår at nivået blir høyrere dersom du starter med utdanna trenere allerede i 6-7 års alderen, men da kommer Rognlien med et kjempe argument med at det strider mot barneidrettsbestemmelsene, unger i den alderen vet ikke hvilken idrett de vil drive med og om de ikke får allsidig trening vil dette faktisk gå utover faget Gym på skolen, der du ikke vil oppnå en god karakter om du kan bare en idrett. Rognlien legger til at mer aktivitet på skolen vil hjelpe dette er jeg helt ening i! Eriksen ser jeg meg også veldig ening i, han mener at noen trenere kunne hatt mindre lønn og bruk den «slanten» med penger på kurs til foreldre som har best kommunikasjon med barn på den alderen. Som det blir nevnt er et regnskap, det hadde blitt altfor dyrt med utdanna trener i den alderen. Aamodt er et godt eksempel på at foreldre kan løfte frem gode idrettsutøvere, du må bare vær interessert og entusiastisk. Jeg er enig med barneidrettsbestemmelsene med at du skal vente med skikkelig trener til de er 12 år da kan du sette inn satsningen.

  Svar
 20. Bobbis

   /  februar 26, 2013

  Hvilke interesser og verdier har de ulike partene?
  Her er det forskjellige meninger og tanker som gjelder rundt denne saken. Idrettspresiden RiyJohanesen mener at det er en katastrofe at barn blir trent av foreldre, å at det er mange talenter somblir tapt på grunn av det. Han mener det er en katastrofe for norsk idrett, å at potensiale idrettutøver går tapt på grunn av dette. Børge Ronglie mener at det er en helt uaktuell problemstillting for nrosk idrett. Han mener at det er et poeng at barn skal trene mest mulig allsidig, og at foreldre stiller opp som trener. Det vill ha en kostnadside som vil være uoverstigelig, viss finansiering skal lesses over på foreldrene. Klubbene må selv sørge for at trenere for best mulig forutsetninger til å gjøreen god jobb, mener han.
  På hvilken måte har de ulike partene i diskusjon makt?
  Jeg mener egentlig at Børge har mer makt enn Roy, ig med at han har rett at det koster mye å sette inn trenere i alle klubber, og at det allerede er foreldre som trener barn. Det vises at han har mest makt av begge. Begge er idrettspresidenter som har sterke meninger, men jeg selv mener børge har mer makt. Jeg tror og at flere vil bli enig i det børge sier, selv om Roy er en erfaren idrettspresident.
  Hva er stridstemaet?
  Det handler om om det er rktig å starte allerede med profesjonelle trenere og satsing på barn som er i 6-7 års alderen.
  På hvilken måte handler dette om fordeling av goder og byrder?
  Saken hander om goder og byrder fordi dette er en sak som har med penger å gjøre, om det er lurt å sette inn så mye sum av penger for å få inn trenere til små barn som egentlig bare trener for gøy.
  Hvem er overbevisende? Hvem er du mest enig i? Begrunn synspunktet ditt.
  Jeg personlig er mest enig med Børge Ronglie.å føler egentlig han er den mest overbevisende i denne artikkelen. Her har vi mange andre gode eksempler på hvorfor vi ikke trenger topptrener for små barn som er på en alder av 6-12 år. Jeg personlig mener at når barn er i en så ung alder, så er fokuset deres ikke på å satse, det er da de driver med idretten fordi de syns det er gøy. Å har ikke kommet i stadiet der de skal begynne å tenke lengre enn at de trivs med idretten. Og det at foreldre trener dem, kan gi alle ungene en betryggende følelse som gjerne kan hjelpe dem med å vær litt tryggere på banen, i og med at det er en forelder. Jeg tror at hadde de fått en annen trener, som ville kjøre dem hardt på treningen hadde fått unger til å miste gleden for idretten de driver med, å at det ville gjerne ende opp med at ungene gjerne slutter fordi de ikke syns det er gøy lengre. At foreldre som trener barn, er en katastrofe syns jeg er helt feil. Jeg mener at når man er på den alderen burde fokuset være på at ungene syns treningen er gøy, å da syn jeg ikke det er nødvendig å ha en trener som har for eks trent et A-lag tidligere som plustelig skal trene barn i en alder av 6-7 år. Viss vi for eks tar Finn Aamot sitt synspunkt der han sier, at han tror ikke mange taleter forsivnner selv om det er foreldre som trener ungene. Han bruker et eksempel på 18 år gamle Henrik kristoffersen som ble nr11 i verdenscupslåmrennet, en gutt som har trent med faren sin i mange år. Han mener også at det ikke er så mye penger tilgjengelig for at barn skal få skikkelige trenere istedenfor foreldre som trener en klubb.

  Svar
 21. Marte Olsen

   /  februar 26, 2013

  Er det greit å la foreldre trene barna fra de begynner i idretten som veldig små, eller har det store konsekvenser for Norsk idrett ved tanke på at idretten miste veldig mange som har kompetanse til å bli gode pga. det ikke er nok profesjonelle trenere, men heller foreldre som tar ansvar?
  Roy Johansen, landslagstrener i ishockey utaler seg om at mange av de som kunne ha blitt veldig gode, har ikke blitt det fordi de har hatt dårlige trenere tidlig i barndommen. Derfor konkluderer han at man allerede bør ha profesjonelle trenere i 6-7 års alderen.
  Så er det idrettspresidenten som mener at man bør ha gode trenere i tidlig alder – men disse gode trenerne kan være foreldre. Men de må ha god nok kompetanse slik at barn får mest mulig læring og forbedring i treningen.
  Bengt Eriksen sier at han mener at det ikke er penger til å få profesjonelle trenere så tidlig som i 6-7 års alderen, men at han har et mye billigere forslag, nemlig at klubbene kan være med å bidra til å ”fostre” gode trenere, med å ha en ansvarlig i klubben som driver kurs osv. Med de foreldrene som vil bidra.
  Finn Aamodt mener at det er greit at foreldrene trener barna, men at foreldrene må ha en viss kompetanse.
  Man kan konkludere med at alle vil utvikle flere Norske talent, men de er uenige i måten det gjøres på.
  Jeg er enig med Finn Aamodt. Jeg tror ikke at Norge mister mange talent fordi det der foreldre som trener. Å lære barn grunnleggende fra starten er det mange foreldre som har god nok kunnskap til. Man kan jo se at mange som har hatt foreldre til trenere har blitt store talent. Som for eksempel Kjetil Andre Aamodt, som er en av de beste alpinistene gjennom tidene.
  Jeg er også enig i det idrettspresidenten sier, at de foreldrene som stiller opp for å trene skal ha en viss kompetanse for å gjøre en best mulig jobb.
  Men også det at barn i tidlig alder er ofte opptatt av å komme inn i det sosiale med et lagspill, og spiller mest for å ha det gøy og ikke mist finne ut hva man liker, og hva man føler man mestrer. Å sette høye krav med proffe trenere og satsing allerede fra 6-7 års alderen vil skape mye frafall veldig tidlig fordi det blir for høyt nivå for mange, og man får kanskje ikke det tilbudet man ønsker om å spille for gøy.

  Svar
 22. Vidar Hodne

   /  februar 26, 2013

  Roy Johansen mener at man skal ha kvalifiserte trenere i idretten og at man begynner satsingen i 6-7 års alderen. Rognlien sier at dette bryter med barneidrettsbestemmelsene og sier også at dette har ikke idretten råd til å betale. Bengt Eriksen mener at pengene brukes på topp, men har et løsningsforslag med ha en sportslig ansvarlig som man kan bruke til veledning av foreldre. Finn Aamodt mener at dette ikke er tilfelle at foreldre som trenere er en dårlig ting. Han har selv trent sin egen sønn til OL-gull. Den som har mest å si i denne diskusjonen er definitivt idrettspresidenten. Veldig lite kan skje uten at han hever sin hånd. Men det er klart at Roy Johansen er en veldig annerkjent mann her i landet, både som spiller og trener. Diskusjonen som blir holdt her går ut på om det er riktig at foreldre uten kompetanse skal få lov til å trene mulige fremtidige talenter.
  Jeg er mest enig med Bengt Eriksen. Vis idrettslaget hadde hatt en sportslig ansvarlig for at alle trenerne hadde tilstrekkelig med trenerkompetanse, hadde ingen kunnet stått i vegen for at foreldre kunne være trenere. Jeg ser for så vidt Johansens synspunkt. Om et mulig talent som ønsker å nå toppen ikke kan ha en trener som har noen form for kompetanse, vil talentet sannsynligvis gå tapt. Det trenger ikke nødvendigvis bli en sånn Ajax-kultur der man velger og vraker, men det kan bli et sted der man kan bli god, med en god trener, selv om kanskje ikke med spillerne er like gode. Synes også at Bengt Eriksen har et veldig godt poeng i forhold til det med at man ikke nødvendigvis trenger å drive barneidrett for å bli den beste toppidrettsutøverene. Det er veldig viktig at barneidrett kan drives på grunn av egenverdi og nødvendigvis ikke bare være et sted for toppidrettssatsing.

  Svar
 23. jalla123

   /  februar 26, 2013

  jeg synest det blir litt for drøyt å starte i 6-7 års alderen med å konsentrere seg om å bli toppspiller osv. for når du er så liten så har du ikke helt greie på hva du har lust å drive med frem i tid, det er mange sporter som er der ute som du kan velge mellom. men jeg kan finne meg litt enig og, siden Norge har utroligt lite «talenter» som kommer seg ut og gjør noe stort. vist du ser på andre plasser, f.eks islendingene hvor de produserer i hauevis av talenter så har de mye mer fokus på å satse og de har idrettskoler i tilig alder med gode trenere. det blir for dyrt å drive sånt i norge med og ha proffisjonelle trenere som trener alle, jeg synest heller de foreldrene som vill være trenere skal få gå på kurs og lære seg » grunnutdanningen » som trenges for å danne et bra grunnlag for små unger som skal spille og kose seg. som unge er det viktig og ha det gjilt og prøve mange forskjellige sporter og finne den du liker best, vist du begynner i lav alder med toppsatsing får de kansje ikke den sporten de vil drive med eller så kan det være for «seint» senere siden da er de andre så gode også kommer du inn og har lavt nivå. det kan også være problem for de med for lavt nivå må spille med de «dårlige» og vist det sa viser seg att han har talent så kan det bli ødelagt av å ikke få spille med variert nivå hvor han har noe og strekke seg etter. jeg finner meg mest enig i bernt eriksen, han mener at klubber burde fostre trenere og ha kurs og utvikle dem i klubben, for da blir det billigere og de kan få god opplæring i sportene de driver med.

  Svar
 24. Isabel Shirog Raad

   /  februar 26, 2013

  Jeg vil si meg enig i mange av synspunktene til Roy. Selvsagt er det viktig med godt kompenserte trenere med kunnskaper om idretten de veileder i, selv i ung alder. Jeg synes ikke at det er en stor forskjell på yngre og eldre – alle burde ha rett på en trener som kan det han holder på med. På den andre siden er det jo bevist at en faktisk kan nå langt og oppnå suksess uten å ha en topptrener, slik som for eksempel Aamodt. Synspunktene til Roy er både gode og dårlige – på hver sine måter. En kan oppnå større suksess og utvikle bedre idrettstalenter, men eg kan også miste mange. Interessen for å trene blir ganske så sikkert redusert hos de som ikke er like gode som de som er best på laget. Dermed blir topping grunnen for at de ”mindre flinke” slutter. Når et barn er så ung er det viktig at de driver med noe de synes er gøy. Idretten skal skape et samhold og glede. De skal glede seg til å gå på trening. De skal ha en god følelse etter trening.

  Jeg synes at det er litt drøyt å gå ut med utspillet om at foreldrene ødelegger for barna sine. Jeg mener, foreldrene er jo de som faktisk stiller opp! Det er de som støtter dem, heier på dem og hjelper de på veien. Derfor synes jeg at dette utsagnet til Roy Johansen er dårlig. Jeg tror – og håper at det ikke var godt gjennomtenkt, og at det er noe han angret på i ettertid. Et tiltak en kan sette inn er å gi trenerne et kurs som lærer de hvordan de kan bli bedre trenere slik at de kan forbedre trenerrollen sin. Det krever selvsagt at klubbene er villige til å bruke penger på det, og det er noe jeg synes er viktig at de gjør. Dersom en klubb vil være seriøs og faktisk vil det beste for idrettsutøverne sine så er det viktig at de i det minste kan bidra med litt cash.

  Svar
 25. Ruben Dvergsdal

   /  februar 26, 2013

  Børre Rognlien mener at Roy Johansen tar feil når han sier at foreldre ødelegger for store talenter i ung alder. Johansen er veldig for satsing og topping av lag i ung alder. Faren til Kjetil Andre Aamot for eksempel trente Kjetil til han var ganske voksen og han har vokste frem til å bli en av verdens beste alpinister. Samme med Northug, faren trente han også i mange år og han ble verdens beste lagrennsløper. Dei fleste personene som er nevn i denne artikkelen er i mot det Johansen sier om foreldre som ødelegger idretten er i mot det han sier. Dei fleste mener det ikke er nok ressurser til å få så gode trenere på så ung alder. Men et eksempel på et lag i Nederland som har klart det er Ajax, dei satser i ung alder. Har betalte trenere med høy utdanning innen trener. Rognlien legger vekt på mer fysisk aktivitet i skolen. Bengt Eriksen mener det ikke er mulig å få betalte trenere ned til 6-7 alderen fordi viss det er penger til overs i toppklubber brukes det som regel til a-laget istedenfor unge talenter. Børre Rognlien vet hva han snakker om, han er idrettspresident og har god kontroll på hva som skjer og det er han som bestemmer mye av det som skal skje i idretten. Bengt Eriksen som har vært trener for mange a-lag og unge talenter, han makt fordi han har opplevd det. Han har vært inne og sitt hva som skjer i fotballen og han sier at det ikke er mulig. Roy Johansen er ishockey trener og han opplever også hva som skjer i idretten, og mange av dei som diskuterer med han er enige i hva han sier men mye er di ikke enige i også. Han har en viss makt han også, men kun innenfor hans idretten.
  Stridstemaet er hvordan vi skal få frem norske gode talent. Dette handler også om penger, som mye annert gjør i dag. Det er penger det står på. Viss vi skal gi penger til trenere for unge talenter, går det mindre penger til andre ting for eksempel det høyeste nivået i klubben og da kan klubben slite med å beholde di beste spillerene.
  Jeg er enig i det Roy Johansen sier, jeg mener mange foreldre ikke har nok kompetanse til å trene et lag der det er spillere som har lyst til å satse. Og det kan føre til at spillere forsvinner til andre klubber på grunn av dårlige trenere. Noen foreldre som trener et lag har ikke litt kompetanse en gang.

  Svar
 26. Joar

   /  februar 26, 2013

  Roy Johansen mener at du skal ha kvalifiserte trenere og begynne satsing mot toppidrettsutøvere alerede i 6-7 års alderen. Rognlien derimot svarer på dette ved å henvise til barneidrettsbestemmelsene, som dette forslaget vil bryte og det faktum at det ville koste ufattelig mye penger å gjennomføre. Bengt eriksen mener at som et alternativ til Roy sitt forslag, kan man ansette en person som skal ha ansvar for å veilede foreldrene som skal trene barna. Finn Åmodt på sin side mener at foreldre som trener barna sine er en god ting. De ulike partene har makt i den form at de alle besitter kunnskap innefor feltet det er snakk om og de har posisjoner som gjør at de kan formidle budskapet sitt til mange folk. Temaet de strides om er om det skal være kvalifiserte trenere for barn allerede i 6-7 års alderen. Jeg ser poenget til Roy Johanesen om at potensiele talenter kan gå tapt dersom de ikke får den treningen og veiledningen som er nødvendig for å nå toppen. Og at om foreldre som nesten ikke har kunnskap om idretten skal forvalte disse talentene, så er det mindre sjangse for at det kan bli stjerne i fremtiden. Men personlig er jeg mest enig i hva Bengt Eriksen sier, forslaget med å ansette en person som har et overordnet ansvar til å veilede foreldrene. Det er også viktig at idretten er en plass for alle barn, og at det ikke blir alt for stort fokus på å utvikle talenter. For det at barn er aktive i idretten som barn har store helsegevinster for dem som voksne. Hvis vi da har for stort fokus på å utvikle de beste vil de som kansje ikke er så gode men som syntes det er gøy å holde på med idrett falle fra. Og vist alle som ikke blir regnet for talenter faller fra kommer det til slutt ikke til å være noen idrettslag igjen, og da er det ikke mye vits i å ha noen få talenter med kompetente trenere, uten noen å konkurrere mot.

  Svar
 27. silje

   /  februar 26, 2013

  Hvilke interesser og verdier har de ulike partene?
  Johansen mener at at allerede I 6-7 års aldermen så skal steppe inn profosjonelle trenere. Han mener at det er en katastrofe at ikke ungene for inn trenere som har god nok kompetanse. Og synes det er helt urimelig at det er foreldrene som skal trene de på grunn av at han mener at det ødelegger for mange som kunne blitt gode idrettutøvere.
  Rognlien er sterkt I mot det som Johansen utaler seg om. Han mener at det strider imot idrettsforbundet barneidrettbestemmelser. Han mener også at det vil våre en kostnadsside som vil være uoversiktelig, særlig vist finansieringen skal lesses over på foreldrene.
  Bengt kan si seg enig med Johansen. Han mener at trenerene bør ha best mulig kompetanse. Men at dette ikke er et regnestykke som går opp.
  Finn amodt tror ikke at vi går glipp av mange idrettstalenter pågrunn av at det er foreldre som er trenere.
  På hvilken måte har de ulike partene i diskusjon makt? Børre rognlien er idrettspresident, og dette medfører selfølgelig mye makt ettersom han er den øverste lederen. Roy johansen er ishockeylandslag trener. Og amodt er hovedtrener i olympiatoppen.
  Hva er stridstemaet? Stridstemaet er i hovedsak foreldre som trener ungene sine. Her er det mange uenigheter om hvorfor det heller bør være trener med god kompetanse eller at det bør være foreldre. Og kostnadene som dette vil medføre.
  På hvilken måte handler dette om fordeling av goder og byrder? Det handler om goder og byrder fordet det er en diskusjon om å få inn trenere med god kompetanse for unger. Dette kan jo medføre at de blir kjempe flinke eller at de slutter fordet at de blir leie og idrettsgleden forsvinner.
  Hvem er overbevisende? Hvem er du mest enig i? Begrunn snspunktet ditt. Jeg er mest enig i det som Rognlien sier. Jeg synes ikke at unger helt ned i 6-7 åra alderen skal måtte ha en trener med god kompetanse. Unger som er helt nede i 6-7 års alderen bør ha fokus på ha det kjekt! Viss vi allerede begynner med tekniske treninger som kun handler om teknikk og taktikk så vil vi ødelegge idrettgleden til mange av di, i en tidlig alder. I en så tidlig fase bør det være fokus på lek og idrettsglede. Kostnader som dette vil medføre er også enorme, så dette vil være vanskelig å gjennomføre.

  Svar
 28. Islendingen, puseeen og woweeeen :-D

   /  februar 26, 2013

  Johansen mener at fotballtalenter går tapt pga. klubbene bruker foreldre som trenere. Han mener at det burde dyrkes flere gode trenere. Han vil få inn profesjonelle trenere allerede til de som er 6-7 år.
  Rognlien er helt uenig med Johansen og han mener at flere har blitt gode selv om de har hatt foreldre som trenere. Han mener også det kommer til å bli dyrt å ansette profesjonelle trenere.
  Bengt Eriksen har vært fotballtrener i mange år og han er enig i det som Johansen sier. Men han er også enig i det Rognlien sier med at det blir dyrt. Han mener også at det ikke skal være så stort press på de små om at de skal bli toppidrettsutøvere.
  Finn Aamot tror ikke at Norge går glipp av mange talenter pga. foreldre som trener ungene.
  Det er positivt at de vil satse på de små og at de vil at de skal få best mulig trenere. Men det er dårlig når endelig klubben har penger, bruker de dem på de beste. De som ikke når helt opp kommer i skyggen.
  Vi er mest enige i det Bengt Eriksen sier. Det er bra at de vil ha bedre trenere for de små og vi er enige i at det kommer til å bli veldig dyrt. De skal ikke sette for stort press på de små for at de skal bli gode. Da kan det fort bli for seriøst og idrettsgleden forsvinner. Å det at vi sier at det ikke skal være så seriøst for de små, bør de få gode trenere som er engasjerte, kan fotball og som bryr seg om dem. Jeg, Per, syntes det at vi i Norge burde satse på kvalifiserte og gode trenere så tidlig som mulig for å få de beste lagene. Med dårlige trenere får ikke barna nok utfordringer og den utviklingen de trenger for å bli best i Norden, eller Europa som vi gjerne vil ha lagene våre i Norge til å bli.

  Svar
 29. Anduel

   /  februar 26, 2013

  I denne artikkelen kommer en rekke forskjellige interesser og verdier. Roy Johansen interesser er å utvikle talenter på best mulig måte. Han mener at foreldre ikke bør trene ungene, og han mener at barn helt ned i 6-7 års alderen skal ha utdanna trenere slik at de kan utvikle seg best mulig. Rognlien derimot bannlyser Johansens utsagn om at barn ikke kan trenes av foreldre. Rognlien er uenig med Johansen om at barn i 6-7 års alderen skal bli oppfølgt på denne måten. Rognlien mener dette strider mot NIF’s barnebestemmelser. Han mener ikke at barn skal trene mindre, tvert i mot mener han at barn skal trene mest mulig. Idretten på så ungt nivå mener Rognlien ikke skal spesialisere seg men heller være allsidig og mer fokus på bredde og ikke topp. I tillegg legger Rognlien til at økonomien ikke strekker til å finansiere profesjonelle trenere på så ungt nivå. Andre som kommer med synspunkter i denne saken er Finn Aamodt og Bengt Eriksen. Bengt Eriksen er enig med Johansen om at trener bør ha kompetanse, men i den grad Johansen snakker om skjønner Eriksen og flere andre at ikke vil la seg gjøre pga økonomien. Aamodt har et ønske om at trenere skal utdannes på lik linje med lærere, men understreker også dette punktet om penger som vil bli problematisk. De personene som representerer saken er kjente personer med mye makt, noen mer en andre. Spesielt Rognlien har mye å si for idretten i Norge siden han er idrettspresident. Johansen er også en sentral person i norsk idrett og enda mer sentral innen norsk hockey i form av at han er landslagstrener. Eriksen og Aamodt er også viktige personer, Eriksen fordi han er et kjent ansikt på TV som vett mye om idrett, spesielt fotball. Aamodt har mye makt i idretten i dag, og i tillegg har han fått frem en av Norges største alpinister.

  Stridstemaet i denne saken er jo, om foreldre skal være trenere, og hvor hard skal vi satse på spissing i barneidretten.

  Dette er jo en oppfordring fra Johansen til Rognlien om at det bør subsidieres mer penger til å utdanne trenere i Norsk idrett, for å få frem talentene. Så dette blir jo en sak om fordeling av goder og byrder.

  I denne diskusjonen må jeg si meg mest enig med Eriksen. Hans argumenter om hvordan barneidretten bør drives er som tatt ut av mitt hode, han mener at foreldre kan trene ungene, men hvert idrettslag bør ha en sportsligleder som har ansvaret for å veilede foreldrene til å bli gode trenere. Han ser for seg at barn også skal ha utdannede trenere men han ser jo at dette vil koste alt for mye. I tillegg legger han til noe jeg likte veldig godt,»Eriksen synes også det er betenkelig at det forutsettes at de som driver med barneidrett skal bli stjerner.» Tankegangen til Johansen om at alle som driver barneidrett skal bli stjerner gjør meg kritisk, det burde jo være låv å drive med idrett på grunn av glede og samhold. Eriksen synes jeg argumenterer med en god blanding av viktige verdier i barneidretten og i tillegg vil han spisse inn med å veilede trenere, via kurs osv. Dette blir jo et mye billigere regnestykke.

  Svar
 30. Stifler

   /  februar 26, 2013

  Jeg tror alle de nevnte ovenfor er interesserte i at Norge skal produsere best mulige talenter, men di har forskjelige måter de vil få frem talentene på. Roy Johansen vil bruke masse penger på trenere heilt ned i 6årsalderen, dette vil han for å styrke mentaliteten til talentene. Slik at de allerede som 6 åringer vet hva som skal til for å bli ein toppidrettsuttøver.
  Slik har Norsk Idrett aldri vert, og slik tviler jeg sterkt på at det blir. Norsk idrett eg bygget opp slik at det blir lagt mest vekt på at idrett skal vere gøy. Det er også som Rognslien sier, forslaget til Roy Johansen strider med barneidrettsbestemelsene, så dette er kanskje ein helt uaktuel problemstilling for norsk idrett.
  Stridstemaet her er hvordan vi skal få fremm mest mulig gode norske talenter, dette handler om penger som alt annet!
  Noen synes utvikling av talenter er noe vi bør bruke mer penger på, men også mange kritikere.

  Jeg vil si meg litt enig med de fleste mannfolkå her. Enig med Roy Johansen om at Norske Idrettslag bør ha kvalifiserte trenere allerede i veldig ung alder, eller at hver klubb har ein sportslig ansvarlig som har ansvar å plikt til å veilede foreldre som vil bidra, som Bengt Eriksen foreslo.
  Finn Aamod tror ikkje at Norge går glipp av mange idrettstalenterer pga det her, men det er jo selvfølgelig pga han har trent sin egen sønn til mangfoldige gull!

  Jeg synes selv at vi bør gjøre mye av det Bengt Eriksen foreslår, også at vi kan begynne med spissing av talenter, slik som Ajax er kjent for, Ajax som er verdens beste på dette med talentutvikling. Men fortsatt skal barn få være barn, og akkurat nå må vi vell følge barneidrettsbestemmelsene. Men i alderen 6-12 år er treningen veldig viktig, allerede her legger du grunnlaget for å bli ein toppspiller.

  Stifler

  Svar
 31. espedal

   /  februar 26, 2013

  1.Hvilke interesser og verdier har de ulike partene?
  Børre Rognlien mener det er uaktuelt å ha profesjonelle trenere i så ung alder som 6-7 år. Det koster en formue og ødelegger barneidrettsbestemmelsene.
  Roy Johansen mener at barn allerede fra 6-7 årsalderen skal ha profesjonelle trenere slik at de kan leve av idretten når de vokser opp. I tillegg mener han når foreldrene trener barna sine så ødelegger det for dem.
  2.På hvilken måte har de ulike partene i diskusjon makt?
  Roy Johansen er ishockeylandslagets trener og Børre Rognlien er idrettspresident. De er veldig kjent i blant annet media.
  3.Hva er stridstemaet?
  Stridstemaet er ishockeylandslagets trener Roy Johansen som mener at foreldre som trener barna sine er en «katastrofe for norsk idrett», og at de som kunne ha blitt gode utøvere blir ikke det fordi de ikke har hatt gode trenere i barndommen. Dette er idrettspresident Børre Rognlien i mot.
  4.På hvilken måte handler dette om fordeling av goder og byrder?
  Det er snakk om hvor mye penger som ville blitt brukt på barneidretten dersom profesjonelle trenere skulle trent dem fra 6-7 årsalderen. Dersom en skal bruke penger på å satse på barna, må disse pengene tas fra en annen sak (som fra de som allerede er profesjonelle).
  5.Hvem er overbevisende? Hvem er du mest enig i? Begrunn synspunktet ditt.
  Jeg synes Roy Johansen er mest overbevisende, men likevel er jeg mest enig i det Børre Rognlien sier. Jeg synes det er feil at barn allerede i 6-7 årsalderen skal lære seg å bli best. Ikke alle som spiller fotball i den tiden ønsker å bli best heller. Derfor synes jeg at seriøse trenere kan komme inn i en senere alder, og da barna har blitt ungdommer og kan velge selv om de ønsker å fortsette eller ikke.

  Svar
 32. Seraphin

   /  februar 26, 2013

  Her er det flere forskjellige meninger i forhold til utsagnet til ishockey trener Roy Johannsen. Roy mener at satsingen på unge talenter bør starte tidligere, helt ned i 6-7 års alderen. Rognlien er en av dem som sier seg uenige i Roys utsagn. Rognlien mener at dette bryter med barnerettighetsbestemmelsene, og at idretten ikke har råd til å finansiere kvalifiserte trenere helt ned i 6-7 års alderen. Bengt Eriksen er delvis enige med Roy, men har et alternativt forslag til Roys mening. Bengt mener at hvert idrettslag kunne ansatt en sportslig ansvarlig som kan veilede foreldre. Aamodt mener at foreldre som trener ikke er noe dårlig ting. Han har selv utviklet sinn sønn til medaljeplasseringer innen alpint.
  Den som definitivt har mest makt i denne situasjonen er idrettspresidenten Rognlien. Uten at Rognlien er enig i Roys mening er det vanskelig for å få utført saken. De andre er selvfølgelig svært anerkjente personer i norsk idrett, men kan bare være enige å uenige i diskusjonen. De kan påvirke, men ikke utføre.
  Diskusjonen går ut på om foreldre uten kompetanse innen idretten skal få lov til å utvikle mulige fremtidige talenter. Jeg vil si meg mest enige i det Bengt Eriksen sier. Han kommer frem med et forslag som løser begges sider innen diskusjonen. Hadde hvert idrettslag hatt en person med mer kompetanse innen idretten, kunne de fått god veiledning. Det blir alt for dyrt for hvert idrettslag å ansette trenerne med høy kompetanse helt ned i 6-7 års alderen. Jeg mener at barn i denne alderen må først å fremst må legge vekt på egenverdien i idretten. Barn i denne alderen kan vise seg fram til en viss grad innen idretten, men det er vaskelig å se hvem som blir talenter så tidlig. Kroppen har ikke utviklet seg, og det er mye som skjer de neste årene. Det er mange toppidrettsutøvere i dag som har utviklet og markert seg mye senere en i 6-7 års alderen.

  Svar
 33. Mari Braut

   /  februar 26, 2013

  Hvilke interesser og verdier har de ulike partene?
  De ulike partene har ulike interesser, han ene er landslagstrener for ishockey, og han har som verdi å vinne. Derfor vil han skape flest mulig landslagsspillere og toppidrettsutøvere. Idrettspresidenten han har jo interesser om at alle skal få drive med idrett, idrett skal være kjekt osv, derfor har han idrett for alle som verdier og at det ikke skal være fokus på toppidrett helt i fra barna er små, fordi det er faktisk mange som ikke har tenkt å bli det, eller ikke tenkte så langt allerede i fra de er små. Da vil de bare leke og ha det kjekt. Benkt Eriksen har vært fotballtrener på høyt nivå og har også interesser om å vinne, men kanskje ikke like mye som landslagstreneren for ishockey. Siden han har vært på toppen i mange år og trent, så ser han at mesteparten av pengene går bort til toppen og ikke til de små barna. Han mener også at det trengs kompetanse for de som trener små barn, men det er knapt med penger til det. Han har derfor funnet ut en billigere løsning, altså at hver klubb heller skal være ansvarlig for å veilede de foreldrene som trener barna.
  På hvilken måte har de ulike partene i diskusjonen makt?
  De fleste er på toppen og har et lys i media, de er kjente personer. For eksempel landslagstreneren i ishockey, eller idrettspresidenten. De har en stor påvirkningskraft og får vist og formidlet sine meninger. Ikke minst han som er fotballekspert, han stoler folk på, fordi han kan det han snakker om.
  Hva er stridstemaet?
  Stridstemaet er at noen mener foreldre ødelegger talenta når de trener barn i ung alder uten kompetanse, og at de bør få trenere til barn med god kompetanse for å holde på talenta. Noen mener dette kan bli en for dyr investering, mens andre mener at de bør stå i dette for å få gode trenere og flinke talenter.
  På hvilken måte handler dette om fordeling av goder og byrder?
  Skal idrettslagene investere i flinke trenere med kompetanse for barn i 6-7 års alderen, selv om det er dyrt? Skal barna få goder av så mye penger, eller skal klubbene drive som før og gi mesteparten av pengene og inntektene til de eldste og de beste lagene? Godene blir da for barna og byrdene kommer på idrettslagene som skal betale disse trenerne.
  Hvem er overbevisende? Hvem er du mest enig i? Begrunn synspunktet ditt.

  Jeg er nok mest enig med fotballeksperten, at idrettsklubbene kan ha ansvar for at foreldrene har bedre kompetanse. Foreldrene kan heller gå på kurs og lære hvordan de skal trene barna. Dette vil bli mye billigere for klubbene og ikke minst for foreldrene til barna, dersom det hadde gjort at medlemskontigenten hadde blitt dyrere. Alle barna vil ikke satse i fra de er små, de fleste finner ut at de vil satse når de blir eldre.

  Svar
 34. carl

   /  februar 26, 2013

  Synspunktene deres er at Norge kan produsere gode idrettstalenter, men har ulike ideer på hvordan dette kan gjøres mest effektivt. Roy vil at barn nede i 6-7 års alderene skal få profesjonelle trenere til å trene dem slik at de kan bli best mulig og få utvikle talent. Rognlinen mener dette bryter barneidrettsbestemmelsene, og at det vil bli altfor dyrt. Bengt eriksen sitt forslag vil jeg gi støtte til som vil gi veilende plikt til foreldre som vil delta. I denne diskusjonen så er det Rognlinen som har mest makt siden han da er idrettspresidenten og har mer makt enn trenere. Diskusjonen går på foreldre som trener unge uten kompetanse, og om dette kan endres på for å gi bedre trening for unge slik at talentene kan utvikles, og det diskuteres om det er bra om at foreldre trener dem helle for å bli bedre, så blir de egentlig bedre?
  Jeg vil si meg enig Roy sin mening om at barneidretten ikke får godt nok utbytte av å ha foreldre som trenere, jeg vil si meg enig at barna ikke får maks utbytte når foreldrene trener dem. men er uenig med å ha proffesjonelle trenere helt nede i 6-7 års alderen. Allikevell synes jeg at det skal være faglærte trenere som har peiling på hva de driver med, det er altfor mange ufaglærte som trener barn på den alderen. Så jeg synes at ideen til bengt eriksen kan blandes sammen med forslaget til roy, de kan for eksempel gi utdanning til foreldrene som har lyst til å trene sine døtre og sønner for at de skal kunne få mest mulig utbytte av treningen til å bli bedre, så jeg vil også si meg enig i finn aamodts utspill om at talentene ikke forsvinner men jeg vil si at de kan og bør få bedre trening.

  Svar
 35. karo

   /  februar 26, 2013

  Hvilke interesser og verdier har de ulike partene? ishockeylandslagets trener Roy Johansen mener at foreldre som trener barna sine er en «katastrofe for norsk idrett». Idrettstalenter går tapt fordi det som regel er barnas foreldre som har treneransvaret. Idrettspresident Rognlien er ikke enig med Johansens uttalelser. Rognlien mener dette strider imot idrettsforbundets barneidrettsbestemmelser. Bengt Eriksen reagerer også på hva Johansen sier. Han mener dette er et regnestykke som ikke går opp. Hvis ikke foreldre skal trene ungene, men derimot profesjonelle trenere, kan det bli alt for mye i pengeutgifter. Finn Aamodt er hovedtrener i Olympiatoppen for tekniske og taktiske idretter. Han er heller ikke for det Johansen sier. Aamodt tror ikke vi mister så mange idrettstalenter pga foreldre som trenere i ung aldre.På hvilken måte har de ulike partene i diskusjon makt?
  Hva er stridstemaet?Hvor tidlig vi skal begynne å sette inn de profesjonelle trenerne. Johansen mener allerede i 6-7 års alderen, mens de andre vi hører om er kritiske til dette.
  Hvor skal klubbene få pengene fra? På hvilken måte handler dette om fordeling av goder og  byrder?Hvis barneidretten skal begynne å koste mye penger for å få kvalifiserte treninger, går dette ut over de eldre i et idrettslag. Idrettslagene må begynne å tenke på hvordan de skal fordele pengene. Kanskje må klubber få enda flere sponsorer for å få inntekter. Hvem er overbevisende? Hvem er du mest enig i? Begrunn synspunktet ditt. Jeg er mest enig med Rognlien, Aamodt og Eriksen. Jeg er ikke for at du skal begynne med veldig seriøse å målrettet trenere i barneidretten. Ungene deltar i idretten for moro skyld.

  Svar
 36. Ingeborg

   /  februar 26, 2013

  Det er for det meste fokusert på hvilke utgifter det vil føre til dersom en skal ansette trenere for utøvere i så ung alder. Johansen mener at Norge går glipp av mange idrettstalenter ved at en ikke har trenere med god nok kompetanse som kan hjelpe barna til å nå sitt fulle potensial. Ronglien retter fokuset mer mot barneidrettsbestemmelsene og at idrett skal være for alle, og at en ikke skal legge for stort press på utøvere i ung alder. Eriksen foreslår en alternativ løsning som omhandler å tilby foreldre veiledning. Aamodt, som selv har vert trener for sin sønn, mener det er viktig med kompetanse, men tror ikke Norge går glipp av idrettstalenter pga. foreldre i trenerrollen.
  Alle de overnevnte er offentlige kjente personer. De har derfor makt gjennom at flere kjenner til deres arbeid og roller. Også kompetansen og kjennskapen de alle har innenfor dette feltet vil være med på å gi dem makt.
  Stridstemaet i denne diskusjonen er at en vil gå glipp av idrettstalenter ved at foreldre uten kompetanse trener utøvere i ung alder.
  Denne saken handler om bla. om hvordan norsk idrett skal klare å finansiere lønnede trenere for utøvere innen barneidretten, og hvilke innvirkninger dette vil ha på finansieringen av toppidretten. Det handler også om det er etisk riktig å legge mye press på-, og stille høye krav av barn som i hovedsak driver idrett på grunn av dens egenverdi.

  Personlig mener jeg en bør være forsiktig med å legge for mye press på barn i ung alder. Dette kan resultere i at idrettsgleden forsvinner, og at flere vil slutte i organisert idrett lenge før ungdomsårene. På en annen side vil det å gi barn trenere med kompetanse kunne resultere i gode prestasjoner og muligens større idrettsglede. Dette er dersom treneren gjør utøverne mestringsorienterte og unngår å måle dem opp mot hverandre i ung alder. Jeg mener det er en stor forskjell på å gi barna trenere som kan lære dem å utnytte sitt fulle potensial, i forhold til å gi dem trenere som bare er opptatt av å skille ut talentene. Flere av dagens idrettstalenter var ikke blant de som skilte seg mest ut i barneårene.
  Jeg vil derfor i dette tilfellet si at jeg er mest enig med forslaget til Eriksen. Det kan for mange barn være betryggende å ha foreldre som trenere. Jeg mener derfor at de foreldrene som engasjerer seg i idretten bør få tilbud om kurs og veileding i hvordan de på best mulig måte skal utvikle utøverne. Dette tror jeg vil være en god måte for idretten til å spare på utgiftene, og i tillegg gi barn et godt utviklingsgrunnlag.

  Svar
 37. Sissel Eline

   /  februar 28, 2013

  1. Hvilke interesser og verdier har de ulike partene?
  De ulike partene mellom Børre Rognlien og Roy Johansen, setter ulike verdier og interresser høyt. Roy Johansen er landslagstrener med stor suksess og som mener at foreldre som trener barna sine er « en katastrofe for norsk idrett» Og vil inn med profesjonelle trenere alerede i 6-7 års alderen. Dette viser at Johnsen setter egenverdien for idretten relativt lavt.
  Børre Rognlien er idrettpresident. Han mener at det som Johansen går ut med bryter med idrettsforbundets barneidrettsbestemmelser. Og at egenverdien er høyest i ung alder.
  2. På hvilken måte har de ulike partene i diskusjon makt?
  Både Rognlien og Johansen er kjent innenfor media. Men når denne diskusjonen kommer i media ser vi hvor stor maktforskjellene er. Johansen er en toppidrettstrener med suksess, det ser vi med ishockey landslaget, men Rognlien er idrettspresident og sitter med mest makt.
  3. Hva er stridstemaet?
  Stridstemaet er om det er riktig å kaste ut foreldrene i barneidretten og sette inn profesjonelle trenere og satsing på barn allerede i 6-7 års- alderen.
  4. På hvilken måte handler dette om fordeling av goder og byrder?
  Det er snakk om mye penger for å få topptrene til å trene alle barn i denne alderen. De pengene som er til overs igjen i klubben, brukes til andre ting. Hvor kan vi da finne noen som gir de pengene klubbene trenger for å ansette profesjonelle trenere.
  5. Hvem er overbevisende? Hvem er du mest enig i?
  Jeg er ikke for satsing av barn allerede i 6-7 års alderen. Av det Norge har erfart av tidligere toppidrettsutøvere så var ikke alle på topp i 6-7 års alderen, men i ungdomstida. For det er da vi utvikler oss mest. Jeg mener selvfølgelig at det skal være god og allsidig trening for barna i barneidretten. Der barna sprudler av glede for å gå på trening, for egenverdien dere er høy. Hvor ofte har det ikke vært oppe i media at barn må testes for ADHD på grunn av for høy energi og lydvolum? I barneidretten kan barna sleppe ut all den energien de sitter inne med, og løpe rundt og hamre løst på baller. All den kreativiteten, energien og gleden de har av å drive med trening for de synes det er gøy er galskap å endre på. Betale profesjonelle trenere for å trene unger i denne alderen mener jeg er bortkaste penger og tid. De som har unger selv og har vært innom og sniktittet på barneidretten vet hvor urolige unger er og hvor stort behov de har for å få ut energien. Idrettspresidenten Rognlien er en fornuftig mann i det han sier og jeg er enig med ham. Han fikk vel ikke den tittelen for ingen grunn?

  Svar
 38. Maren

   /  mars 5, 2013

  Fokus på det å vinne og å trene mest mulig profesjonelt i en alder av 6-7 år går mot gleden og barneidrettsbestemmelsene som idrettsforbundet har satt opp. Jeg tror at partene har som interesse å bedre og få fram de største talentene, men at de gjør det på ulike måter. Jonsen mener at å starte til, 6-7års alderen med satsing, der det skal være trenerer med kompetanse. Idrettspresidenten sier dette strider mot barneidrettsbestemmelsene og at det hadde blitt en finansiering mange foreldre ikke kunne dekke.
  Stridstemaet i saken er: Hvordan få fram de største talentene? Landslagstrener i ishockey Roy Johansen utaler at man er nødt til å ha profesjonelle trenerer allerede for unger i 6-7 års alderen. Foreldrene ødelegger ungene og deres karriere med å trene dem. Han vil bruke penger på gode trenerer og ikke la foreldrene trene. Mens de andre mener at dette bryter på barneidrettsbestemmelsene. Det å ha gode trener koster så mye at det ikke er mulig for mange å komme over.

  Alle partene i saken har som hovedmål å få fram store idrettstalent. Jeg er enig i Johnsen utspill at man trenger trenerer med kompetanse i tidlig alder. Men forslaget om å få inn trener som må betales er uoverkommelig for mange klubber og foreldre. Å satse slik i en alder av 6-7 år, strider mot bestemmelsene for barneidrett, som idrettspresidenten sier. Og der er jeg enig. Bengt Eriksens forslag om at klubbene har ansvar for opplæring av foreldre som stiller som trenerer er en god idè. Og etter hvert som de kommer i 12-13års alderen burde det komme inn nye trenerer med god kompetanse.

  Svar
 39. Håvard Øyna

   /  oktober 8, 2013

  Nei, det trenges ikke. Når barna er såpass unge trenges ikke det. Da er aktivitet og bli kjent med idretten det viktigste . Men fra barna blir 13 år, da tror jeg det trenges en profesjonell trener for å kunne utvikle toppidrettsutøvere.
  Hilsen Peik

  Svar
 40. Håvard

   /  oktober 8, 2013

  Problemet er ikke nødvendigvis at det er foreldrene som blir brukt som trenere. Det kan være helt greit så lenge de er kompetente nok. Det er uansett lettere for foreldre å forstå seg på barna. Og hvis disse foreldrene som blir trenere opptrer riktig, vil vi få en «vinn vinn» situasjon. Det vil bli trivsel innen barneidretten, talenter vil vokse frem og vi vil spare mye på en knapp økonomi.

  Svar
 41. Mats

   /  oktober 8, 2013

  Så lenge foreldrene har kompetansen til å trene barna, bør det ikke være noe problem at de er trenere. Vi bør heller tenke økonomisk. Hvis foreldre blir trenere, så kan vi heller bruke pengene på andre ressurser et idrettslag trenger.

  Svar
 42. Personlig synes jeg ikke at foreldre i barneidretten er så dumt. Det blir dyrt å ansette profesjonelle trenere på så lavt aldersnivå. I barneidretten er det jo for det meste om å være i aktivitet og lek som gjelder, og da trengs det ikke noe veldig profesjonell trener, men selvfølgelig må det være foreldre som har erfaring med idretten som skal gjennomføres.

  Svar
 43. Ina A. Steinsland

   /  oktober 8, 2013

  Det jeg mener om foreldre som trener barna sine: Jeg synes det er helt greit at foreldrene trener barna sine. Men de hadde kanskje blitt litt bedre hvis barna hadde hatt en trener med god kompetanse. Jeg tror at det beste for barneidretten er at det heller burde være trenere med god kompetanse som trener barna enn foreldrene. For det er ikke alltid foreldrene kan så mye om idretten og da for ikke barna lært det de skal for å bli best mulig.

  Men jeg tror ikke vi mister noen talenter, for barna er ikke helt utviklet enda. så barna kan forsatt bli gode (de må bare jobbe litt hardere enn de barna som har hatt en trener med god kompetanse. Så tilslutt så mener jeg da altså at det ikke er katastrofalt at foreldrene trener barna sine.

  Svar
 44. Ferb

   /  oktober 8, 2013

  Jeg mener at å ha en forelder som trener ikke kommer i veien for å utvikle toppidrettsutøvere. Selvfølgelig vil det kanskje være en fordel og ha profesjonelle trenere når barna blir eldre og kommer på et relativt høyt nivå, men når barna er i 6-7 alderen holder de først og fremst på med idrett for å ha det gøy. Det å trene så profesjonelt vil ta bort gleden til utøverne og det mener jeg også går imot barneidrettsbestemmelsene som idrettsforbundet har satt opp. Da er det ikke vits med profesjonelle trenere og det vil også bli store kostnader for idrettsklubbene og foreldrene til utøverne. Det finnes utrolig mange idrettsutøvere på toppnivå som har blitt trent av foreldre, så jeg ser ikke helt hvorfor det skal være noe problem. Mange foreldre har god kunnskap til idretten og de kan like så godt utvikle talenter.

  Svar
 45. Phineas

   /  oktober 8, 2013

  Jeg vil si med enig med Aamodt. Jeg tror at selvom foreldre er trenere, tror jeg ikke mange talenter vil falle bort. Når barna er 6-12 år, er det ikke bare satsing det står på. En idrett er for mange en viktig brikke innenfor det sosiale. Hvis det skal blir proffesjonelle trenere i 6-7 års alderen, tror jeg mye av gleden av idretten vil falle bort. Idrett er en felles møteplass, og for barn en aktiv lekeplass, det er ikke da det er viktig å satse. Barna kan omtrent ikke 2+2, skal de da behøve å trene til å bli de beste i landet? Jeg har selv blitt trent av foreldre, og trenerne våre for fotballaget vårt(junior), er også bestående av foreldre. Selvom det er foreldre, betyr det ikke at de ikke har kunnskap nok til å utvikle spillere. Jeg syntes foreldre som trenere har gitt med en positiv opplevelse av hvordan barneidrett skal være. Det skal være lek og moro, og ikke tenke på å vinne mest, men på individuell utvikling, og lagutvikling. Det blir enklere å komme med innspill til hvordan utøverne ønsker å trene, samtidig som treneren alltid er den som har det siste ordet. På fotballskolen, er de minste barna 6 og 7 år. Barna klarer ikke å slå en perfekt innside pasning, og de har heller ikke ferdigheter nok til å plassere ballen i målet, akkurat hvor de vil ha den. Men gleder av å score mål er like stor uansett. Trenger de virkelig en proffesjonell trener til å få de igang? Det tror jeg ikke. Jeg har sett hva foreldre kan lære barna, og de fleste foreldre har vært der selv engang. Det handler om å gi barna det de ønsker, og hva de trenger. Men når de er 6-7 år, trenger de ikke mer. Ja, kanskje proffesjonelle trenere er en viktig bit i veien til suksess, men om det virkelig er nødvendig for barn som akkurat har begynt på skolen, det tviler jeg sterkt på.

  Svar
 46. Mats Edwin

   /  oktober 8, 2013

  Jeg mener det er alt for tidlig å fokusere på å vinne og det profesjonelle allerede i en alder av 6-7 år. Da blir idrettsgleden og samholdet med kompiser ikke så sentralt og veldig mange vil nok miste innteressen og motiviasjon. Jeg mener man burde vente til man blir litt eldre med fokus på utvikling. Det er også mange som ikke holder på med idrett for å utvikle seg og bli topp idrettsutøvere, men for det sosialet.

  Svar
 47. Ine Emilie

   /  oktober 8, 2013

  Om foreldre skal være trenere vil jeg si kommer helt ann på hvor stor kompetanse foreldrene har. selv ble jeg trent av moren min som har en god kompetanse (Hatt god svømme kariere selv.) fram til 10års alderen og det samme gjorde søsteren min som nå har gull medalje i NM svømming. så jeg står ikke veldig på noen av dem sine sider. om bare foreldrene har kompetansen til og kunne få fram gode idrettsutøvere. og hvor at foreldre med lav kompetanse burde være ett av de siste mulige alternativet.

  Svar
 48. Trine Wåland

   /  oktober 8, 2013

  At ungene blir trent av foreldre fra til de er 9-10 år gamle er greit, men etter det bør de få en profesjonell trener til å ta over for å få best mulig utvikling. Det kommer jo an på hva man vil med sporten, om man vil satse og bli best eller om man bare vil ha det gøy, om man har lyst til å bli best så er det lurt å få en profesjonell trener så tidlig som mulig. De skal jo betales også, derfor mener mange at det kanskje ikke er nødvendig å bruke såpass mye ressurser på det, men om man vil få frem toppidrettsutøvere i Nore, så mener jeg at det absolutt er noe å prioritere.

  Svar
 49. Donna

   /  oktober 8, 2013

  Tenk på utgiftene det vil føre til dersom en skal ansette trenere for utøvere i så ung alder. Jeg syns de foreldrene som vil være trenere skal få gå på trenerkurs og lære seg det som trengs for å danne et bra grunnlag for små unger som skal spille og kose seg.

  Itillegg til at det fort blir dyrt å ha profesjonelle trenere som trener alle, så er ikke unger helt sikre på hva de vil i 6-7 alderen. Det blir ganske drøyt å starte i så tidlig med å konsentrere seg om å bli toppspiller. Når man er så liten har man ikke helt greie på hva man har lyst til å drive med i fremtiden, og det er mange sporter som er der ute som man kan velge mellom.

  Svar
 50. anonym1

   /  oktober 8, 2013

  Jeg er ganske enig i både Bengt Eriksen, som mener at det kan bli et regnestykke som aldri kommer til å gå opp om barna skal ha proffe trenere alt ned i en alder av 7 år, og med Finn Aamodt, som ikke mener foreldrene ødelgger. Jeg synes foreldre godt kan trene barna når de er så unge, men det er jo forskjellig fra idrett til idrett. Men etterhvert, når barna blir eldre og virkelig har lyst til å satse, synes jeg at det skal være proffe trenere, slik at de får den utvikling de selv vil.

  Svar
 51. Trine

   /  oktober 8, 2013

  Jeg syntes at foreldre kan være trenere, men en trener skal ha en viss erfaring innenfor denne idretten. Hvis ikke er det null hensikt i å ha en trener. For eksempel at en far som har spilt fotball i tippeligaen kan jo trene et lag fra de er små, fordi han har god erfaring og han har lært masse fra andre trenere. Men hvis en far som sluttet å spille fotball når han var 13 og skal trene noen små gutter om hvordan de skal spille fotball også kan han nesten ikke sentre ballen selv, eller så vet han ikke noen gode øvelser innenfor idretten. Det er det som ødelegger talenter.

  Svar
 52. Den ekte Trine Wåland

   /  oktober 8, 2013

  I denne artikkelen vil jeg si meg enig med Børre Rognlien. Roy Johansen har en tydelig mening om at foreldre ikke burde være trener i barneidretten og mener at foreldre i barneidretten er en katastrofe. Børre Rognlien sier det helt motsatte og mener at dette går i mot Idrettsforbundets barnseidrettsbestemmelser.
  Jeg mener at barn er barn og at når de er såpass små og uerfarne burde det ikke være et stort behov for profesjonelle trenere for barn allerede fra 6-7 års alderen. Barn burde ikke bli trent av en profesjonell trener, da mange av dem er der for å ha det gøy. Barneidrett skal være noe som er gøy hvor innholdet er lek og morro. Det er ingen vits for barn og fokusere for mye på det å bli best når de er små, og kanskje ikke helt vet hva de virkelig vil. Dessuten vil det koste mye penger å ansette en profesjonell trener da de selvfølgelig skal ha lønn. Hvem skal betale denne lønninga? Her vil det igjen bli problemer hvis det er spillerne som må betale dette. Dette kan bli veldig dyrt og det er ikke alle som har råd til dette. Skal det allerede her bli et skille mellom hvem som kan betale og trene med en profesjonell trener, og de som ikke har råd eller prioritere dette. Hvis staten må stå for denne betalingen, vil det bli færre penger til noe som kanskje er viktigere.
  Når barn blir eldre og kommer opp i 13 års alderen er jeg fult enig i at det er nødvendig med trener med mer kompetanse, men ikke før!!

  Svar
 53. Verdensbestemafia - asapmatti

   /  oktober 8, 2013

  Jeg er enig i Herr Aamodt sin uttalelse. De beste idrettsutøverne har som oftest de mest engasjerte foreldrene. At foreldrene ikke har like stor kunnskap om sporten som en profesjonell trener har ingenting å si i en alder av 6-10 år. Jeg tror det hjelper for barna også at de har foreldrene som støttespillere.
  Rognlien er også en klok mann som mener at det går for mye unødvendige penger til profesjonelle trenere. Og bruke massevis av penger på barn i en alder av 6-10 år som enda ikke er sikre på at det er den idretten de vil drive med er helt absurd. Mellom 6-10 år kan man se en forskjell på nivået hos utøverne, men det er etter man har fylt 11-12 år at utviklingen kommer. Så bruke penger på 6-10 åringer som vil ha det gøy i starten og som kanskje ikke har et stort talent er helt unødvendig.
  Jeg kan forstå mister Eriksen med forslaget om at klubbene bør ha en veileder som kan veilede foreldrene som er trenere, men jeg mener at man ikke trenger å ansette en. At heller foreldrene kan få et kurs på hvordan det «bør» gjøres av en person som kan litt mer om idretten.
  Men som oftest pleier foreldrene som blir trenere for barna ha kunnskap om den sporten de er trenere for. Så jeg mener det er unødvendig at det skal være profesjonelle trenere i en så tidlig alder.

  Svar
 54. Askeladden

   /  oktober 8, 2013

  Jeg er ikke 100% enig med noen av dem. Jeg mener at barn bør ha foreldre som trener fra de begynner med idretten til de er ca. 12. Dette fordi i denne alderen skal det å ha det gøy med idretten vektlegges. Når ungene starter med en idrett i ca. 6 års alderen kan det være en fordel å ha en trener som også er foreldre fordi da kjenner treneren mange av barna fra før av og barna kan føle seg tryggere på treneren. Når barna er fylt 12 år synes jeg det skal komme et trener skifte, slik at utøveren/utøverne får en trener som kommer utenifra. Dette spesielt i lagidrett. Det å ha en foreldre som trener i lagidrett i denne alderen kan føre til store misnøye blant utøverne på laget. Det kan være lett for trener å la sitt eget barn få mer spilletid en de andre og overse noen som muligens fortjener mer spilletid. Når man kommer til alderen hvor man begynner å ta ut de beste for å spille viktige kamper kan det være vanskelig for en foreldretrener å ta ut de beste og de som fortjener det mest fordi Som foreldretrener tar man gjerne med mange av de gode, sitt eget barn og kanskje noen av barnets venner som kanskje ikke er fullt så gode som noen av de som ikke ble tatt med. Derfor syns jeg at treneren bør komme utenifra. Klubben bør være ansvarlig for å skaffe en trener som er kvalifisert og har gode kunnskaper om idretten.

  Svar
 55. Magnus Bay

   /  oktober 8, 2013

  Roy Johansen uttaler at man er nødt til å ha profesjonelle trenere allerede for barn i 6-7 års alderen. Han mener at foreldretrenere forstyrrer barna sin utvikling, og han vil heller bruke penger på gode trenere enn at foreldre skal være trenere.

  Jeg mener det er alt for tidlig å fokusere på resultater og å trene mest mulig profesjonelt i en alder av 6-7 år. Det burde heller bli lagt opp flere trenerkurs for foreldrene. Det å ha gode trenere koster rett og slett for mye for mange. Dette bryter også på barnebestemmelsesrettighetene.

  Svar
 56. Vegard

   /  oktober 8, 2013

  Barn trenger trygge trenere som forstår dem. I en tidlig alder er det mange som har store drømmer, inkludert meg selv på den alderen. Dette er vel og bra, men enda viktigere er det å oppleve gleden med idretten. På dette punktet kan foreldre gjøre en like god jobb som hvilken som helst topptrener. Jeg tør å påstå at en forelder ser behovet hos barna bedre en en trener som knapt kjenner noen av dem på et personlig plan. En topptrener får fort for mye fokus på mestring, noe som kan føre til at barna føler seg rangert. Dette skjer uansett innad i gruppen, men treneren bør holde seg nøytral frem til lagene begynner å toppes. Nå snakker jeg selvfølgelig om om små barn som er 6-8 år. Her bygges grunnlaget for personlige verdier og holdninger. Om små barn skal få en godt utdannet trener, er det nesten en selvfølge at treneren har forventninger til barna. Det er dette jeg mener blir feil. En annen utfordring er i så fall hvordan dette skal finansieres. I verste fall fremmer dette klasseskille, ved at de barn med rike foreldre får bedre trenere.Når barna blir eldre bør det selvfølgelig spisses til. Her er jeg enig i bestemmelsene om barneidretten om at tilspissingen bør skje det året barna fyller 12 år. Her trenger vi trenere med god kompetanse og erfaring.

  Svar
 57. Christopher H. Forsmo

   /  januar 24, 2014

  Interessene og verdiene til de ulike partene her viser hvor forskjellig folk tenker i Norge. Det er vel og bra det, men i en alder av 6-7 år kan man ikke satse for fullt. Jeg ser og tenker likt i flere interesser som blir nemnt. I «barneidrettsalderen» skal man først og fremst ha det gøy sammen, og legge et grunnlag for videre utvikling i de forskjellige idrettene. Det er viktig å ha flere idretter både på trening og i skolen. Selvfølgelig kan man ha gode og kompetente trenere som ikke er foreldre. Men i en slik situasjon er det de foreldrene som er trenere som legger alle barna likt som er gode. Når man blir eldre og du går på en eller to bestemte idretter. Som f.eks. fotball eller håndball, er jeg med på Johansen sitt utspill. For i en alder av 6-7 år kan man faktisk begynne å dele inn i de gode og de dårlige, på en måte der man setter opp slik at alle får en utfordring som passer dem. Det er slik man utvikler talent og får frem gode toppidrettsutøvere.
  De ulike partene i diskusjonen rundt satsing ved ung alder har sin makt gjennom gode erfaringer og stillinger som gjør dem kompetente nok til at folk hører på dem. I en slik sak vil det alltid være slik at de ulike partene får sine tilhengere, noe som kan påvirke «sterke» menn til å stå frem med sin mening og hvem de mener snakker mest fornuftig.
  Selve stridstemaet her er at de er uenige i hvordan barn skal trene og hva som gjør en til en god utøver.
  Ingen av de ulike er så veldig overbevisende for min del. Og jeg er verken uenig eller enig med noen av dem. Altså man kan hente ulike ting fra de forskjellige og samle meninger for hva du mener er best.

  Svar
 58. Retarded Piece of Fish Stick

   /  januar 24, 2014

  Det sier seg nesten selv om barn har godt av å trene med foreldrene. Hvem kan vell ha det kjekt å bli bedre av å trene med dem? Hvis du er en person som er veldig engasjerte i den idretten sønnen din trener og har lust å hjelpe han til å bli bedre. Så er jo dette optimalt hvis du vet mer enn han om fotball, noe de fleste voksne menn gjør. Hvis du har tilsyn av en personer, en trener hele tiden, har du mulighet til å bli god, veldig god. Hvis du da lærer å grunnleggende teknikker og ferdigheter, vil det bli mye lettere å kunne lære på egenhånd på treningen når en trener har tilsyn til alle. Det er derfor viktig å lære raskt og riktig i tidlig alder, noe som fører til økende prestasjoner. Og du slipper å lære det som var grunnleggende i ungdomsalderen for du har fått skikkelig oppfølging fra starten av.
  Om vi da hadde ansett trenere som kunne få muligheten til å akkurat gjøre dette her. Da ville jo det være mye lettere for hvem som helst å bli gode med skikkelig oppfølging. Og hvis ting gjør riktig fra starten av, så har de som spiller på fortiden mulighet til å bli bedre og øve på diverse ting, i stede for å bare vase rundt med en ball.

  Svar
 59. gardege

   /  januar 24, 2014

  Hvilke interesser og verdier har de ulike partene?
  Det meste står på at roy vil få frem talent og mener flere talent blir «drept».
  mens di andre mener det ikke er mulighet for å gjøre dette med tanke på kompetanse og penger.
  har en klubb mye penger blir det brukt på utviding og lønninger.

  På hvilken måte har de ulike partene i diskusjon makt?
  Roy som trener landslaget i ishockey har en del erfaring pluss han har landslaget på sin cv så man skal jo tro han har en del peiling, men så er det lett å falle for sterke menns utsagn.
  Fra min side mener jeg alle de som er med i denne artikkelen stiller like sterkt for min del, men det er med tanke på jeg ikke tar noe parti og ikke har hatt noen formeninger om dette.

  Hva er stridstemaet?
  Teamet er å spisse utviklingen av unge talenter og få de til å utvikle seg profesjonelt allerede i ung alder. Her har man jo Ajax som et eksempel der de skiller ut kun de beste og trener de beste ekstremt bra fra ung alder og de fleste der når langt. Ajax er en utviklingsklubb som selger spillere hvert år til store klubber.

  På hvilken måte handler dette om fordeling av goder og byrder?
  det handler om hva klubbene bruker pengene på og hva trenere som er av beste kaliber som roy krever for å trene unger på 8 år. å trene små unger er ikke det samme som å trene et A-lag og derfir blir det betalt bedre for å trene a-lag med tanke på alt tiden som går i trening og kamper og reise.

  Hvem er overbevisende? Hvem er du mest enig i? Begrunn synspunktet ditt.
  Jeg er enig med Aamodt fordi han mener vi gjør noe rett sånn vi gjør det, og mener at man ikke mister så mangen talenter som Roy hevder.
  Jeg er helt enig med AAmodt fordi man kan ikke bruke milionvis i hver eneste lokalklubb for å gjøre trenere i 8 årsalderen til trenere som er godkjente trenere på toppnivå og de som er for gode skal heller bli fortalt av trener at han bør gå til en klubb med bedre spillere eller spille på et lag med folk som er eldre for å få den bedre motstanden.

  Svar
 60. Det er en helt elendig ide og komme med betalte og eventuelt landslagtrenere i en alder av 7-8 år gamle. For det første vil mange mulige fotballspillere gå leie for den grunn. De er ikke gamle nok til og forstå hva som må til for og bli gode, og vil derfor miste interessen til fotball siden det ikke er noe lek og moro, noe som barn idretten skal ha helt til de runder 12 år.
  Jeg ser hva han mener med dette argumentet, men det blir alt for tidlig allerede i 7 års alderen. Jeg kan være enig idet han sier viss det kunne skjedd i 12 års alderen. Men dette burde bare være tilfelle i noen klubber. Som f.eks. her på jæren burde dette være et tilbud som bare var i bryne, slik at de som ville satse i ung alder byttet klubb og fikk en mulighet til og ha gode trene.

  Svar
 61. Runar S.

   /  januar 24, 2014

  Det å gi barneidretten skikkelige trenarar er ein god idè på mange områder utanom økonomisk. Er det verdt kostnadane å betale gode trenarar på barn som det ikkje ein gong er sikkert har lyst eller kjem til å bli gode? Då vil eg heller anbefale at i staden for at ein brukar mykje pengar på å trene alle spelarane generelt med betalte trenarar hellar å sjå etter gode spelarar. Send ut folk som kan finne ut om det er talent i spelarane og om dei finn eit talent kan ein spørre ungen om han har lyst til å bli med i ein betre klubb med betre spelarar, betalte trenarar og eit høgare nivå. På denne måten går pengane på å trene spelarar som er motiverte og allerede gode innane idretten og dermed vil ein få eit mykje betre utbytte av treningane. Det er viktig at ein hugsar på at spelarane har eit fritt val og at ikkje alle dei gode spelarane går over til eit lag, på grunn av at då blir det topping av lag. Dei må sjølv bestemme kva dei har lyst til å gjere og om dei ikkje vil bytte lag, kanskje gi dei eit tilbod om trening iallefall. Det er allerede mangel på trenarar mange plassar i Norge, korleis har ein tenkt å finnansiere dette med betalte trenarar og man ikkje ein gong klarar å gjer det ved hjelp av dugnad og gratis arbeid? Eg trur nok at mange andre land gjer det, men eg trur og dei er meir villige til å satse på idretten enn det Norge er og har allereie gode lag og motiverte spelarar til å gjer dette med.

  Svar
 62. Karen

   /  januar 24, 2014

  Jeg syntes det er bra at foreldrene er engasjert til å være trener for barna sine. Det som landslagstrener Roy Johansen sier at vi må inn med profesjonelle trenere allerede fra 6-7års alderen. Dette blir for dumt! I denne alderen så driver ungene idrett fordi de syntes det er kjekt, moro og fordi alle vennene gjør det. Det at foreldrene er villig til å stille opp som trener vil jeg si er positiv for både barna og klubben. Barna blir kanskje mer motiverte og blir oppfordret til å drive med idrett. Og klubben slipper å tenke på å lete etter trenere når de selv vil følge barna opp. Foreldrene gjør det for frivillighets skyld slik at barna skal få det bra til og de vil se utviklingen. Og jeg tror noen barn roer seg og er mer tilstede når de vet at foreldrene er der eller trener dem. At barna er dårlige i barndommen er helt avhengig av hvordan foreldrene er som leder. Dette avgjør hvor bra barna utvikler seg. Derfor mener jeg at klubben bør tilby trenerkurs der de kan få tips til ulike metoder osv. Og du kan ikke plukke ut unge spillere allerede fra 6-7 åringer som du vet ikke blir bedre når de blir større. Jo mer du trener jo bedre blir du!

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: