Kommunikasjonsrevolusjon


For ikke så lenge siden skjedde det noe i ei historieøkt som fikk meg til å tenke litt. Vi hadde reist tilbake til sivilisasjonens vugge Sumer. Etter en god stund med kileskrift, ziggurater, vanningsanlegg og jordbruk spurte en frimodig sjel om en femminutter. Denne ble innvilget. Jeg kikket ned på PC skjermen for å orientere meg litt om hva som skulle skje resten av økta, mens jeg hørte elevene strømmet ut av klasserommet. Stillheten senket seg. Jeg så over det jeg hadde forberedt om jordbruksrevolusjonen, den som gjorde den sumeriske siviliasasjon mulig, jeg var sikker på at jeg var alene i rommet. Da jeg skottet opp fra PC skjermen oppdaget jeg at det fortsatt satt 10-12 elever igjen i klasserommet. De var musestille. Alle så ned i iphoner og smarttelefoner, fingrene løp over de små skjermene. Det gikk opp for meg at jeg var vitne til en ny revolusjon. Innledningen til den andre bolken om jordbruksrevolusjonen ble endret, historien er nå……

Det er ikke alt her jeg har tiltro til, men bildet illustrerer et poeng.

Ordet revolusjon kommer fra det latinske revolutio som betyr omveltning, endring. En av de store endringene i den brytningstiden vi lever i skjer innenfor kommunikasjonen. Mens jordbruksrevolusjonen tok omlag 10 000 år ifølge historikeren har denne omveltningen skjedd så raskt at jeg ikke en gang har rukket å legge merke til den. Jeg er vant med at kjeftamentet går i ett idet femminutteren blir innvilget, det er syklubb. «Ud i helgå?» «Sleden itte helgå?» «Kamp idag?» «Dama på gang?» He du hørt kå så skjedde med……., kødde du!» Innfallsvinklene er mange, poenget mitt er at feminnuttere har vært synonymt med drøs. Den muntlige kommunikasjonen har vært intensiv.

Situasjonen i klasserommet viser at flere og flere foretrekker digital kommunikasjon fremfor den tradisjonelle orale kommunikasjonen. Jeg opplever stadig at mennesker i sosiale settinger driver med multikommunikasjon. De er en del av en sosial setting samtidig som de kommuniserer digitalt. Dere deltakelse i den sosiale settingen situasjonen de er en del av styres av hva som foregår på iphonen. Hvis det er stor sosial trafikk på iphonen er den sosiale deltakelsen lav og grenser mot passiv, hvis den digitale trafikken er lav øker den sosiale deltakelsen.

Menneskelig kommunikasjon er en sammensatt prosess. Kommunikasjon med mennesker ansikt til ansikt har en del elementer i seg som den digitale ikke uten videre klarer å erstatte. Det verbale spiller selvsagt en vesentlig rolle, men kroppsspråk, setting/atmosfære, gruppesammensetning, timing komponentene er mange. Combs og Slaby definerer sosiale ferdigheter  som evnen til samspill med andre på en måte som er sosialt akseptabelt eller positivt verdsatt, og som samtidig er gagnlig for en selv, for de andre eller som er til felles gagn. For meg virker det nærliggende å anta den digitale kommunikasjonsrevolusjonen kan ha negative såvel som positive konsekvenser. Hvis mennesker i større og større grad kommuniserer digitalt tror jeg at det kan gå utover de sosiale ferdighetene og på lengre sikt empatien, evnen til å sette seg inn i andres situasjon.

Å møtes «på orntli» er etter min mening av høy verdi. Det ligger et stort potensial i et møte mellom to eller flere mennesker, ett større enn i ett digitalt møte. Jeg håper at den digitale kommunikasjonen kan bli et supplement og en brukbar erstatning når omstendigheter gjør ansikt til ansikt kommunikasjon umulig. Det er ingentvil om at sosiale medier åpner for mange fantastiske muligheter, jeg er samtidig overbevist om at en mer bevisst bruk blir viktig i årene som kommer. Jeg håper ikke at blikkkontakt, et smil, aktiv lytting fulgt av relevante spørsmål, nikk, latter, omfavnelse, tårer, gestikulering, tonefall og varierende stemmevolum blir erstattet med klemz, koz, :(, :)!!!!!!!, likes osv. Vi vil da miste en del verdifullt på veien.

Min råd og min konklusjon blir: Vær tilstede i samtalen, konsentrer deg om en ting av gangen. Oppdatere facebook, twitre og sende bilder på instagram kan gjøres senere. Samtalen har du her og nå, vis din samtalepartner respekt og gi ham din oppmerksomhet.

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: