Undskyld og takk Jesuitter!


I 1491 ble Ignatius av Loyola født på et gammelt slott i den baskiske provinsen Guipuzcoa i kongedømmet Castilla. Ignatius ble født inn i en baskisk adelsfamilie. I år 1517 under et bombardement i krigen mellom Castilla og Navarra fikk Ignatius begge bena kvestet av en kanonkule. Ignatius blir operert tre ganger, den andre operasjonen holder på å ta livet av ham. Etter tredje blir han liggende til sengs i flere måneder. Ignatius ber om bøker som handler om tapre riddere. Når disse bøkene er fortært må han ta til takke med legender som handler om de store helgenene.

 

Legendene fengsler Ignatius. Ignatius bestemmer seg for å gi livet sitt til Jesus. Ignatius valfarter til Jerusalem, han studerer og vandrer rundt i renessansens europa. Han livnærer seg av tigging og bor på fattighuset. Han er bestemt på å leve live i evig kyskhet og fattigdom. I Paris gjør Loyolas utmagrede kropp og oppsyn inntrykk på studiekameratene. Under Loyolas ledelse gikk de igang med åndelige øvelser i bønn, bot og meditasjon.

I 1537 bestemmer Ignatius og tre av hans følgesvenner seg for å resie til det hellig land. Krigen mellom Venezia og tyrkerne gjør imidlertid dette umulig. Istedet blir Loyola og vennene hans tuslende rundt i Italia. På veien til Roma fikk Ignatus et syn. Loyola fikk beskjed fra en høyere maktom at hans orden skulle være som en militær avdeling skapt for å kjempe mot åndelige fiender. Den skulle bestå av mennesker som hengav seg til»vår herreJesu Kristi med liv og sjel». Ignatius tilbød seg å stille til tjeneste for paven og i september 1540 tok paven imot tilbudet. Ordenen Societas Jesu, Jesu selskap er en realitet. Paven overøser ordenenen med privelegier og pengene strømmer inn i bevegelsen.

Dette er begynnelsen på historien og Jesuitten. Det jeg ble fascinert av da leste om Jesuittene i Carsten Alnæs første bind om Europa var skolene deres. Skolene jesuittene skapte stod åpne for alle. I undervisningen la jesuittene vekt på forståelse, innlevelse og inspirasjon. Pugging, fysisk avstraffelse og lange økter tilhørte fortiden mente jesuittene. Jesuittene innførte kroppsøving, turer i skog og mark og lek som atspredelse. De passet på at elevene ikke overanstrengte seg og oppmuntret dem gjennom ros og belønning. Jesuittene innførte et karaktersystem som brukes den dag i dag. Lærerne måtte være faglig dyktige og ta hensyn til elevenes individulle evner og interesser. «Utmerket klokskap og jevn hellighet er mer verdt en større hellighet med mindre klokskap»,sa Ignatius av Loyola.

      

Som ansatt i skoleverket har jeg vært uvitende om jesuittenes massive påvirkning. At jesuittene opprettet skole for ALLE og drev med tilpasset opplæring på 1500 – tallet, mens vi i Norge hadde spanskrør og byer i Belgia til langt inn i vår tid. En av grunnene til av jesuittenes undervisningsprinsipper ikke nådde Norge er muligens at de var nektet adgang her til lands frem til 1956. På vegne av Norge vil jeg si undskyld til alle jesuitter, mange gjør sikkert ennå en uvurderlig jobb. Samtidig vil jeg takke for alt dere har lært meg og mine kolleger om skole, synd at så få er klar over hvor mye så få har lært så mange.

Forrige innlegg
Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: