Forrest Gump


Noen filmer er livsforvandlende. De har evnen til å endre, de utvider perspektiver. Etter at en har sett en slik film sitter en og lytter til filmusikken og ser på rulleteksten, man venter til det er helt slutt i respekt. En må fordøye inntrykkene, man føler at en har vært med på noe stort. Det er ikke så mange filmer som rører oss helt inn til hjerteroten. Forrest Gump gjør utvilsomt det. Når Alain Silvestris melankolske piano tema høres i den siste scenen og Forrest Gump ser at sønnens skolebuss triller bortover veien og fjæra fra åpningen svirrer opp i lufta, ja da sitter man der takknemlig (http://www.youtube.com/watch?v=peijTiCjCDU). Takknemlig fordi en har fått være med på en reise. En reise gjennom livet. Oppturer og nedturer, fiaskoer og triumfer, krig og lykke, vennskap og kjærlighet, håp og resignasjon, tilfeldigheter og skjebne, historie og nåtid. Ved reisens slutt blir jeg sittende med en følelse av håp, en slags tro på at godheten er sterkest, at alt vil gå bra til slutt.

 

Karakteren som leder oss ut på reisen heter Forrest Gump. Forrest er ikke en a4 amerikaner. Han har særdeles lav IQ og sliter som gutt med fysiske skavanker. Selv om Forrest kommer til kort på mange områder så har han en spesiell karakterstyrke og en god mor. Forrest Gump er det moderne Amerikas Espen Askeladd, han er antihelten som blir helt. Han er personifiseringen av ”the american dream”. Forrest er ærlig, modig, lojal, trofast, forelsket, uhøytidelig og befriende lite selvopptatt.

Regissør Robert Zemeckis gir oss et innblikk i den amerikanske historien gjennom Forrest Gump i Tom Hanks skikkelse. Uavhengighetskrigen, borgerkrigen, 1 verdenskrig, 2 verdenskrig, vietnamkrigen, fredsbeveglesen, den kalde krigen, ping pong diplomatiet, Martin Luther King og rasediskrimineringen, Watergate skandalen, hippiebevegelsen, joggebølgen og ungdomsopprør utgjør bakgrunnen for historien. Vi møter Elvis Presley, John Lennon, Lyndon B Johnson, John F Kennedy og hører om et ikke ukjent ”friutcompany” kalt Apple.

 

Forrests vilje pågangsmot og ærlighet står urokkelig fast selv om omgivelsene er i endring. Selv om Forrest er ganske enkel så lærer han oss en del underveis. For Forrest er verdier viktigere enn kompetanse det er verdiene som styrer hans valg. Historien og avviket som beriket omgivelsene må du ta deg tid til å se både 1 og 2 ganger. Filmen burde vært obligatorisk i norsk skole og bør sees av alle. Har du ikke sett den på mange år er det på tide å gjøre det igjen.

 

Filmen ble nominert til 13 Oscar. Tom Hanks vant for sin hovedrolle og Robert Zemeckis vant for beste regi. Filmen spilte inn 667 millioner dollar og er basert på boka med samme navn skrevet av Winston Groom. Filmen hadde premiere i 1994.God fornøyelse!

Neste innlegg
Legg igjen en kommentar

1 kommentar

  1. Absolutt en av de beste fimene jeg har sett! 😀

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: